Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au început dezbaterile privind componența completurilor de 5 de la ÎCCJ: Cum justifică Toni Greblă existența unui conflict de natură constituțională

NewsBV
Toni Grebla

Dezbaterile privind existența unui conflict juridic de natură constituțională au început la CCR, Toni Greblă, reprezentant al Guvernului fiind cel care, la ora transmiterii știrii, susține sesizarea Guvernului în fața judecătorilor Curții. Greblă susține că ÎCCJ a încălcat legea incepand cu anul 2014 si ca a fost incalcat si dreptul la un proces echitabil pin modalitatea de formare a completurilor de 5 judecatori.

Formul judecătorilor și Parchetul General au depus opinii în această cauză, pentru respingerea sesizării. Pe de altă parte, Toni Neașcu și o asociație au depus acte pentru a veni in sprijinul constatării existenței conflictului.

"Solicitarea adresata de prim-ministru vizeaza solutionarea unui conflict juridic de naturî constitutionala intre Parlament si ICCJ, fiind general de refuzul explicit al acestei din urma autoritati de a aplica legea adoptata de Parlament si de a isi atribui atributii care apartin unei alte puteri. (..) A inceput in anul 2014, atunci când a intrat in vig leg 255 /2013 care prevedea ca in ceea ce priveste constituirea celor 2 complete de 5 judecatori de la ICCJ compunerea se face prin tragere la sorti fara sa existe  nicio altfel de prevedere. Mai mult, prin intrarea in vigoare a legii 207/2011, aceste norme de organizare a ICCJ au fost reluate aproape identic, in sensul in care completele de 5 judecatori ICCJ erau constituite prin tragere la sorti, efectata de presedintele instantei sau de unul dintre vicepresedinti. Colegiu ICCJ, prin decizia a refuzat in mod explicit sa puna in aplicare deciziile celor 2 legi despre care am vorbit inainte, au prelungiat functionarea acestor complete de judecata pana la 1 ian 2019. Refuzul ICCJ de a aplica prevederilor legii si de a stabili cu depasirea competente profesională si de a stabili norme tranzitorii in stabilirea completelor e  practica care a inceput 1 februarie 2014 si a continuat si dupa modificarea legii de organizare judiciara din 2018. Componenta s-a facut in afara legii. ICCJ a infrant prevederile constitutionale , iar pe de alta parte a incalcat si dreptul la un proces echitabil. Este evident ca ne aflam in prezenta unei incalcari a legii inca din 2014", a spus Toni Greblă la CCR.

"Solicit sa constatati existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul României și ÎCCJ. (..) Pe practica constitutionala constanta urmeaza, de asemenea, sa va pronuntati asupra modului in care efectele acestui conflict, respectiv a compunerii completelor de 5 judecatori in alt mod decat cel prevazut de lege, sa gasiti modalitatea in care efectele acestei prevederi a legii pot fi indreptate", a mai spus Grebla.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.