Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au început negocierile dintre talibani şi membri ai societăţii civile afgane pe teren neutru, la Oslo

captură TV
talibani

O delegaţie a talibanilor, prima care se deplasează în Europa de la revenirea la putere a fundamentaliştilor islamişti în Afganistan, a început duminică la Oslo discuţii cu membri ai societăţii civile afgane axate în special pe drepturile omului, a precizat guvernul norvegian, potrivit AFP.

Condusă de ministrul afacerilor externe Amir Khan Muttaqi, delegaţia ar urma să dedice prima din cele trei zile ale vizitei unor întrevederi, printre altele, cu militante feministe şi jurnalişti, înainte de a se întâlni cu diplomaţi occidentali luni şi marţi.

Facilitate de Norvegia, aceste discuţii se desfăşoară cu uşile închise în Hotelul Soria Moria, de la periferia capitalei Oslo, în contextul în care Afganistanul, privat de ajutoarele internaţionale şi afectat de secete succesive, se scufundă într-o criză umanitară gravă, informează Agerpres.

Ele "nu reprezintă o legitimare sau o recunoaştere", a insistat vineri ministrul norvegian al Afacerilor Externe, Anniken Huitfeldt, în contextul în care nicio ţară nu a recunoscut până acum guvernul talibanilor, alungaţi de la putere în 2001, dar reveniţi la putere anul trecut după o ofensivă fulger.

Înainte de o eventuală reluare a ajutorului pentru Afganistan, comunitatea internaţională aşteaptă să vadă cum intenţionează fundamentaliştii islamişti să guverneze Afganistanul, după ce au încălcat în mare măsură drepturile omului în timpul primei lor treceri pe la putere între 1996 şi 2001.

După discuţiile lor cu societatea civilă de duminică, talibanii se vor întâlni luni cu reprezentanţii SUA, Franţei, Marii Britanii, Germaniei, Italiei şi Uniunii Europene, în timp ce ziua de marţi va fi consacrată unor contacte bilaterale cu autorităţile norvegiene.

Din delegaţia de 15 membri, care este exclusiv masculină, ajunsă sâmbătă seară cu un avion închiriat de Norvegia, face parte şi Anas Haqqani, unul din liderii reţelei Haqqani.

Responsabil de mai multe atentate sângeroase în Afganistan, acest clan este considerat de SUA drept un grup terorist şi a devenit o componentă majoră a noului regim taliban.

Anas Haqqani, care nu are funcţie oficială în guvern, a fost închis mai mulţi ani într-un centru de detenţie american în apropiere de Kabul, înainte de a fi eliberat în 2019 în timpul unor schimburi de prizonieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.