Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au vrut revoluție și își primesc pedeapsa: Protestatarii kazahi sunt torturați, după revolta eșuată

NEXTA
kazahstan, proteste

Forţele de securitate kazahe - care au reprimat revoltele ce au zguduit luna trecută Kazahstanul, îndeosebi capitala economică Almatî - au arestat în mod arbitrar manifestanţi paşnici, împotriva cărora au fost aplicate rele tratamente şi tortura, fiindu-le obstrucţionat şi accesul la avocaţi, potrivit unui raport al Human Rights Watch, citat miercuri de Reuters.

Cel puţin 227 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor kazahe, în cele mai grave violenţe politice din istoria postsovietică a acestei ţări din Asia Centrală, în urma cărora fostul preşedinte, Nursultan Nazarbaiev, şi rudele sale şi-au pierdut înaltele funcţii în stat, practic fiind înlăturaţi de la putere, în ceea ce observatorii locali au calificat drept un transfer al puterii.

Aproximativ 10.000 de persoane au fost arestate în urma revoltelor, au indicat autorităţile. Cele mai multe dintre acestea au fost eliberate după câteva zile, dar unele au denunţat pe reţelele de social media locale bătăi şi torturi din partea poliţiei.

HRW a indicat miercuri, într-un comunicat, că dispune de informaţii demne de încredere despre zeci de cazuri în care poliţia a reţinut în mod arbitrar protestatari paşnici şi alte persoane, dintre care unele au fost supuse unor rele tratamente şi torturilor, inclusiv cu şocuri electrice şi bătăi.

Ministerele de Interne şi Afacerilor Externe din Kazahstan nu au răspuns unei solicitări Reuters de a comenta cu privire la informaţiile publicate de HRW.

Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev declarase săptămâna trecută că responsabili pentru drepturile omului pe plan local examinează în prezent plângerile deţinuţilor.

Kazahstanul a imputat violenţele unor 'bandiţi', care ar fi fost ajutaţi de către militanţi islamişti, dintre care unii ar fi venit din alte ţări din Asia Centrală şi care ar fost instruiţi în străinătate, aşa cum au declarat oficiali kazahi, fără să prezinte vreo probă în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.