Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au vrut să schimbe numele străzii Petre Țuțea din Timișoara din cauza legii antilegionare

Din decembrie 2014, în Timișoara există o stradă care poartă numele filosofului Petre Țuțea. După ce, la finele lunii iulie, președintele Klaus Iohannis a promulgat așa-numita lege antilegionari, șeful Institutului „Elie Wiesel” susține că ar fi cerut schimbarea denumirii acesteia și a obținut acordul primăriei. Reprezentanții PMT spun însă că nici vorbă de așa ceva.

Citește și: Poziția Institutului „Elie Wiesel” față de legea antilegionară

Invitat la o emisiune la Realitatea TV, Alexandru Florian susține că a cerut, în numele institutului, ca Primăria Timișoara să renunțe la denumirea de Petre Țuțea dată unei străzi, iar reprezentanții municipalității ar fi acceptat solicitarea. Întrebat de ce fel de crime se face vinovat filosoful român, Florian a spus că „nu trebuie să fi facut ceva, Țuțea a susținut prin idei Mișcarea Legionară (…) Un nume de stradă înseamnă cult al acelei persoane”.

La Primăria Timișoara nu a ajuns însă o astfel de solicitare. „Nu avem nicio corespondență pe această temă cu Institutul «Elie Wiesel». O astfel de decizie oricum nu poate fi luată decât de consiliul local, însă am consultat legea și nu vedem nicio legătură între articolul 13 al acesteia și Petre Țuțea”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu. Conform acestui articol, „se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice”, scrie deBanat.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.