DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Audierea candidaţilor pentru CSM din partea societăţii civile, miercuri în Comisia juridică

CSM

Comisia juridică a Senatului îi va audia miercuri pe candidaţii propuşi pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societăţii civile. Pe lista candidaţilor publicată pe site-ul Senatului se regăsesc Victor Alistar, Răzvan Codru Vrabie, Romeu Chelariu, Florin Negoiţă, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Elena Iulia Ştefănescu, Radu Ioan Motica, Antonie Popescu, Florin Sandu, Artin Sarchizian, Aurelian Cătălin Trăistaru.

Din CSM fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, plenul Senatului validând prin vot membrii acestui for, pe baza unui raport întocmit de Comisia juridică. Victor Alistar este propus pentru funcţia de membru al CSM de Transparency International România şi susţinut de Asociaţia Magistraţilor din România.

Antonie Popescu este propus pentru a fi în CSM de Fundaţia Centrul de Resurse Juridice. Ioan Radu Motica s-a autopropus pentru CSM şi este susţinut de Universitatea de Vest din Timişoara. Romeu Chelariu este propus şi susţinut pentru CSM de Fundaţia "Camera de Arbitraj şi Mediere". Răzvan Codru Vrabie este propus pentru CSM de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki.

Aurelian Cătălin Trăistaru este propus de Asociaţia Grefierilor din România şi susţinut de Societatea "Timişoara". Elena Iulia Ştefănescu s-a autopropus pentru CSM şi este susţinută de Universitatea din Piteşti. Artin Sarchizian este propus şi susţinut în CSM de 7 asociaţii, printre care se numără Societatea Română pentru Drepturile Omului şi Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului.

Florin Sandu este propus de Fundaţia Română pentru Democraţie prin Drept, iar Florin Negoiţă s-a autopropus şi este susţinut de Baroul Bucureşti. Virgil Melnic este propus de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie şi susţinut de Centrul de Consultanţă pentru Victimele Rutiere, iar Radu Cornel Andreica este propus de Centrul de Consiliere şi Dezvoltare Regională şi susţinut de Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie, conform Agerpres.

Candidaţii care îndeplinesc condiţiile legale pentru a putea fi aleşi vor fi audiaţi de Comisia juridică, iar plenul Senatului îi va alege prin vot secret pe cei doi reprezentanţi ai societăţii civile. Potrivit legii, pot fi membri din partea societăţii civile în CSM specialişti în drept, cu o vechime de cel puţin 7 ani în activitatea juridică, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală şi nu sunt membri ai vreunui partid politic.

CSM este format din 19 persoane, dintre care trei sunt membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general. Procedura de alegere a doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM a fost reluată de Senat pe 13 martie, după ce senatorii nu i-au ales pe aceştia, în şedinţa plenului din 7 martie, pentru că niciunul din cei nouă candidaţi nu a întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi. 9 din cele 12 persoane înscrise în noiembrie 2016 şi-au depus din nou candidatura în primăvara acestui an.

Din cei 12 candidaţi înscrişi pentru procedura demarată în noiembrie 2016 - Victor Alistar, Răzvan Codru Vrabie, Antonie Popescu, Mădălina Tomescu, Marian Dragoş Rădulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu, Florin Negoiţă, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Zaharia Constantin şi Elena Iulia Ştefănescu - Comisia juridică a respins dosarele, ca fiind incomplete, ale lui Zaharia Constantin, Florin Negoiţă, Virgil Melnic. Ceilalţi nouă candidaţi au fost respinşi de plen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.