Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Audierile în cazul extrădării lui Julian Assange în SUA, amânate din cauza COVID-19

Julian Assange

A doua parte a cazului extrădării în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, nu va respecta calendarul iniţial, conform căruia audierile ar fi urmat să continue în luna mai, a decis luni un judecător britanic, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Judecătoarea Vanessa Baraitser a fost de acord că audierile nu se pot desfăşura dacă avocaţii nu pot veni personal în faţa instanţei şi a amânat cazul până la 4 mai pentru a se stabili o nouă dată a audierilor.

Magistratul a adăugat că restricţiile impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19 fac ca audierile în cazul Assange să nu poată avea loc potrivit planificării iniţiale.

Echipa de avocaţi a lui Julian Assange susţinuse că nu a putut să discute cu clientul său din cauza măsurilor stricte impuse de autorităţile britanice pentru a reduce propagarea COVID-19.

Vizat de o cerere de extrădare din partea justiţiei americane pentru că a publicat informaţii clasificate, fondatorul WikiLeaks (48 de ani) a declarat la o audiere preliminară că va refuza "să se supună unei extrădări pentru o muncă de jurnalism care a primit numeroase recompense şi a protejat mulţi oameni". El riscă până la 175 de ani de închisoare în SUA.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii săi spun că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei.

SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Printre aceste documente se află şi un video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Julian Assange este încarcerat la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh (sud-estul Londrei). El s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.