Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUDIO | Asupra procurorului care investigează acțiunile procurorului general Stoianoglo se fac presiuni

Cazul procurorului general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a provocat disensiuni dintre procurorul Victor Furtună şi şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, Adrian Bordianu. Ultimul i-a cerut lui Furtună, care este procuror în Procuratura Anticorupție, să prezinte explicaţii în scris, iar subalternul nu s-a conformat şi s-a plâns la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) că şeful face presiuni asupra sa în legătură cu dosarul Stoianoglo.

Într-o înregistrare audio a unei discuţii dintre procurorii Bordianu şi Furtună, în posesia cărea a intrat portalul Anticorupţie.md, primul îl anunţă că există o cerere de recuzare în privinţa sa în legătură cu dosarul Stoianiglo şi i-a cerut să prezinte explicaţii în scris. Victor Furtună a refuzat să se conformeze, motivând că a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor ca să-l investigheze pe Stoianoglo şi în acest caz nu îi este procuror ierarhic superior. Furtună i-a solicitat lui Bordianu ca să-i dea indicaţii în scris ca să prezinte explicaţii în legătură cu cererea de recuzare. Bordianu i-a refuzat pe un ton ridicat şi i-a spus lui Furtună că nu are încredere în el.

Victor Furtună s-a plâns de comportamentul lui Bordianu la Consiliul Superior al Procurorilor, precizând că acesta ar fi făcut presiuni asupra sa începând cu ziua când a fost desemnat să examineze denunţul depus de deputatul Lilian Carp pe numele procurorului general Stoianoglo. Una din pretinsele presiuni reclamate de Furtună a fost şi faptul că nu i-a fost atribuit număr de înregistrare la dosarul pornit pe numele procurorului general.

Adrian Bordianu nu a răspuns la apeluri pentru a comenta învinuirile. În discuţia telefonică avută la puţin timp după desemnarea lui Furtună, Adrian Bordianu a dat asigurări că nu vor fi presiuni de ordin intern sau extern asupra subalternului său. „Statutul de procuror îi oferă libertate procesuală. Singura presiune care există acum este cea din partea societăţii. Cred că Victor Furtună este destul de pregătit ca să investigheze profesionist şi independent aşa un caz de rezonanţă. Vă asigur că din partea noastră şi a mea nu vor fi niciun fel de presiuni”, a declarat şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie.

Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție Adrian Bordianu a comunicat atunci că există o cerere de recuzare a procurorului Furtună.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor au comunicat că cererea de recuzare a procurorului Victor Furtună a fost semnată de către Vasile Gafton, avocatul lui Alexandr Stoianoglo. Aceleaşi surse au precizat că atât cererea de recuzare, cât şi plângerea procurorului Victor Furtună au fost transmise pentru examinare procurorului general interimar, Dumitru Robu, desemnat şi numit în funcţie miercuri seara.

Adrian Bordianu a fost numit de Alexandr Stoianoglo să exercite funcţia de şef interimar al Procuraturii Anticorupţie la finele lunii iunie, după ce a demisionat din membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.