Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUDIO Inteligența Artificială, acuzată că a încălcat drepturile de autor: fals single a strâns milioane de ascultări după lansare

Radu Pop
readspeaker.ai
voce inteligenta artificiala

Un fals single al cântăreţilor canadieni Drake şi The Weeknd, generat de inteligenţa artificială (AI), a înregistrat milioane de ascultări online după lansarea sa de vineri, determinând casa de discuri Universal Music să ceară retragerea lui şi să ridice problema drepturilor de proprietate intelectuală, informează AFP, relatează Agerpres.

Lansat iniţial pe TikTok, cântecul "Heart on my sleeve", care a adunat peste 15 milioane de vizualizări pe acea reţea de socializare, a fost suprimat de pe platformele Spotify şi Apple Music la cererea Universal Music Group (UMG), care îi reprezintă pe cei doi artişti şi care a invocat încălcări ale drepturilor de autor.

"Am utilizat o AI (inteligenţă artificială) pentru a crea un cântec al lui Drake cu The Weeknd", a declarat internautul Ghostwriter977 într-un mesaj video în care poate fi văzută o siluetă acoperită cu un cearşaf alb şi purtând ochelari de soare.

Are succes

Videoclipul original a fost de atunci suprimat de pe reţelele de socializare, dar continuă să fie distribuit de numeroşi internauţi pe diverse platforme.

"Este abia începutul", a scris el pe pagina lui de TikTok în timp ce noi videoclipuri conţinând fragmentul muzical sunt redistribuite frecvent.

Titlul, care combină sonorităţi hip-hop şi rap, a clonat vocile celor doi artişti simulând dialoguri între ei despre actriţa Selena Gomez, cu care The Weeknd a avut de curând o idilă.

"Se pune întrebarea de a şti de care parte a istoriei vor să se afle toţi actorii din ecosistemul muzical: de partea artiştilor, fanilor şi expresiei creative umane sau de partea contrafacerilor profunde, a fraudei şi a refuzului de a acorda artiştilor remuneraţia care li se cuvine", au precizat reprezentanţii Universal Music Group (UMG).

În martie, casa de discuri le-a scris platformelor de streaming, inclusiv Spotify şi Apple, pentru a le cere să împiedice serviciile de AI să extragă melodii şi versuri din cântecele sale protejate prin drepturi de autor, conform unor e-mailuri consultate de Financial Times.

Utilizarea AI în muzică face obiectul unei dezbateri în industria muzicală, unii dintre reprezentanţii săi denunţând derapajele juridice pe care le generează inteligenţa artificială, iar alţii lăudându-i realizările.

David Guetta a folosit recent AI pentru a crea o voce asemănătoare cu cea a rapperului Eminem în unul dintre show-urile sale. Celebrul DJ nu a comercializat însă acel single şi a declarat pentru BBC că voia să deschidă "discuţia pentru o conştientizare" a acestei chestiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.