DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

AUDIO USR acuză o schemă imorală a lui Bolojan: Cum se pompează bani în presă pentru susţinerea mitului primarului gospodar/ UPDATE

ilie bolojan

După ce a ieşit la iveală că liderii USR se tem să îşi facă o campanie electorală adevărată la Oradea, pentru a nu ostiliza electoratul baronului PNL Ilie Bolojan, o nouă înregistrare audio cu un candidat USRPLUS dezvăluie o schemă mai puţin cunoscută. Potrivit lui Marius Sovarschi, candidat USR la Consiliul Local Oradea, mitul primarului gospodar, impus în ultima perioadă la nivel naţional, este întreţinut cu bani grei de primăria condusă de Ilie Bolojan, preşedintele PNL Bihor.

"Ne execută în Bihoreanul (publicaţie locală care susţine PNL, n.r.) de ne ia naiba. Nu trebuie să mergi mai departe decât faptul că ADP-ul (Administraţia Domeniului Public, n.r.) face reclamă în Bihoreanul. Totul e indirect, înţelegi? Dacă tu ai avea o publicaţie acuma şi ADP-ul ţi-ar da 200.000 de euro pe an, cum ai scrie despre primarul Oradei? Totul e făcut, e calculat, să nu fie ilegal. Că e profund imoral... asta e a doua parte. Dar orădenii nu înţeleg chestia asta. Ilegal nu este. Şi atunci prin instituţiile subordonate ei pompează bani în publicitate, în editoriale şi uite că aşa ajung să aibă susţinerea Bihoreanului", afirmă candidatul USR, într-o nouă înregistrare publicată pe Facebook.

Ilie Bolojan este primar al municipiului Oradea de 12 ani. În ultimii ani, în jurul acestuia s-a creat un mit al primarului destoinic, în ciuda faptului că multe dintre lucrările din oraş sunt deja în stare de degradare, iar pentru altele, cum este centura, a autorităţile locale au beneficiat de sprijinul guvernului. În presă apar periodic articole plătite în care Oradea este un oraş lăudat, iar mitul Bolojan duce inclusiv la ignorarea unor situaţii jenante pentru liberali, cum ar fi candidatura unui colaborator dovedit al Securităţii la Primăria Oraşului Aleşd.

UPDATE - Replica ziarului „Bihoreanul”:

Ziarul Bihoreanul este atras de o manieră incalificabilă în bătălia electorală din plan local, prin publicarea unor discuții private ce cuprind banalități, presupuneri și bârfe, purtate de persoane străine de ziar, fără argumente palpabile ori date certe, dar cu privire la acțiunile și opiniile ziarului.

Într-o asemenea discuție, un candidat USR-Plus la Consiliul Local Oradea își dă cu presupusul că ziarul ar publica articole favorabile primarului liberal în funcție Ilie Bolojan pe considerentul că ar beneficia de contracte publicitare fabuloase – de 200.000 euro – cu o societate din subordinea municipalității, Administrația Domeniului Public (ADP).

Trecând peste procesul de intenție jenant cu privire la afinitățile reale sau imaginare ale jurnaliștilor de la Bihoreanul, precizăm că veniturile publicitare din contracte cu entități publice - altminteri disponibile publicului, pe site-urile acestora - reprezintă o cotă mică în ponderea cifrei de afaceri a editurii noastre, Bihor Media, iar ele au la bază motivații strict comerciale, nicidecum politice și electorale.

În ce privește contractele cu ADP, de exemplu, veniturile s-au ridicat, pe tot anul 2019, la echivalentul a 8.750 euro, reprezentând publicitate și anunțuri utilitare, atât în ediția print cât și pe portalul online www.ebihoreanul.ro, pentru obiectivele gestionate de societatea respectivă (și anume cel mai mare aquapark din regiune, grădina zoologică din Oradea, piețele și cimitirul municipal), în condițiile în care suntem lideri de audiență locali, cu cifre auditate BRAT-SATI.

Precizăm că Bihoreanul va acționa în plan legal împotriva celor care au adus prejudicii de imagine ziarului și jurnaliștilor care lucrează onest aici, pentru informarea corectă a opiniei publice.

UPDATE - Replica USR Bihor:

În urmă cu două luni, în 22 iulie, candidat USR Oradea la Primăria Municipiului Oradea, Marius Sovarschi a formulat o plângere penală împotriva dlui Cosmin Jurcan pentru infracțiunile de șantaj și violarea vieții private. Acesta l-a amenințat că va divulga public conținutul unor discuții telefonice private, înregistrate fără drept, în cazul în care nu își retrage candidatura la Consiliul Local Oradea.

Constatăm cu regret că acesta și-a dus la îndeplinire amenințările și a dat publicității extrase din aceste conversații cărora vrea să le dea aparența unei poziții oficiale a USR Bihor și nu ceea ce sunt în fapt: vorbe la o tacla purtată într-o atmosferă de falsă initimitate. Colegul nostru Marius Sovarschi a fost atras într-o capcană.

Din păcate campania electorală a încetat de mult să se desfășoare într-o atmosferă de fair play sau decență, și, după cum am mai anunțat în conferințele de presă anterioare, a ajuns în zona amenințărilor, intimidărilor, atacuri la persoane sau familiile acestora sau răspândirea de știri false.

Nu mai departe de zilele trecute colegul nostru Cătălin Sime, candidat al Alianței USR PLUS la Primăria Comunei Nojorid, a descoperit o rețea de conturi false și cazuri de furt de identitate care acționa pentru denigrarea sa și a familiei sale în online-ul din Nojorid.

În acest context, nu știm căror interese servește dl. Cosmin Jurcan dar putem doar să bănuim.

USR Bihor nu are cunoștință despre contractele ziarului Bihoreanul cu autoritățile publice locale sau cuantumul acestora. Nu acuzăm nici ziarul, nici ziariștii, nici pe dl. Ilie Bolojan sau pe dl. Adrian Criș de practici nelegale sau imorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.