Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr, LOVITURĂ pentru ministrul Toader. Procurorii CONTESTĂ Legile Justiţiei

Inquam Photos / Octav Ganea
augustin lazar

Procurorul General, Augustin Lazăr susţine că procurorii nu îşi asumă şi contestă modificările aduse recent de ministrul Tudorel Toader la Legile Justiţiei. Printre modificările contestate se regăseşte şi mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, dar şi formarea unei direcţii speciale pentru anchetarea magistraţilor.

Citeşte şi: Gheorghe Burnei produce REVOLTĂ în spital. Medicii AMENINŢĂ cu greva şi cu demisia

"Ca o concluzie a dezbaterilor care au avut loc (...) putem spune ca avem un mesaj coerent in sensul ca procurorii nu si-au insusit propunerile prezentate de Ministerul Justitiei. Nu le-au insusit pentru ca ele afecteaza independenta justitiei.

O prima propunere a fost privind trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM in subordinea Ministerului Justitiei, stiind bine ca ministrul Justitiei e om numit politic. E o persoana numita politic si care ar asigura un control deplin asupra magistratilor. O astfel de situatie a fost anterior anului 2004, cand ne pregateam sa avem standardele necesare intrarii in UE. Prin urmare, ne-am intoarce in timp cam mult si nu e bine.

Vom prezenta Ministerului Justitiei mai multe detalii. As dori sa spun doar fatpul ca in Franta Inspectia Judiciara functioneza la Ministerul Justitiei, nu inseamna ca si la noi, unde nu e o democratie neconsolidata, trebuie sa se intample acelasi lucru.

Noi trebuie sa ne asiguram ca Inspectia Judiciara ramane la CSM, care e garantul independentei justitiei si Inspectia Judiciara trebuie sa isi continue activitatea in acest mod, cu atat mai mult cu cat a fost o recomandare a MCV si in toate rapoartele s-a aratat ca magistratura trebuie sa functioneze independent.

O alta problema pusa in discutie a fost cea privind numirea conducerii la Ministerul Public. In MCV vom vedea recomandarea ca numirile sa fie facute printr-o procedura similara numirii ICCJ, tocmai pentru a asigura independenta magistratilor.

Avand in vedere recomandarea, CSM a formulat o propunere pe care a inaintat-o Ministerului Justitiei.

Acum se vine cu o propunere care limiteaza posibilitatea CSM de a selecta dintre candidati. Ma indoiesc ca Ministrul Justitiei, om numit politic, va alege intre mandatul sau si mandatul cuiva care nu ar vrea sa fie propus in aceasta functie. Trebuie sa fim realisti. CSM va putea sa se pronunte strict asupra propunerilor date de Ministrul Justitiei.

In unanimitate, procurorii nu au agreat crearea unei directii specializate pentru anchetarea magistratilor. Nu a mai auzit nimeni de asa ceva de 20 de ani.

Nu ne putem imagina ca sutele de mii de reclamatii impotriva magistratilor care sunt in toata tara, precum si accidente de circulatie si diverse necazuri pe care le au magistratii, ca si ei sunt oameni, toate ar trebui sa vina la PG pentru a fi procesate.", a spus Augustin Lazăr.

Citeşte şi: Dragnea, MESAJ către parlamentarii din comisie pe întâlnirea cu Augustin Lazăr

Procurorul general al României susţine că deşi nu le-au fost trimise proiectele de lege propriu-zise, procurorii au fost nevoiţi să reacţioneze la „ideile” expuse de ministrul Justiţiei.

"Am o cariera de 35 de ani. Nu mi s-a mai intamplat, dar omul cat traieste invata si nu ar trebui sa fim indiferenti la aceste lucruri, chiar daca sunt niste idei. Noi trebuie sa le dam raspuns. (...) Am fi preferat sa avem proiectele de legi. (...) Colegii mei spera sincer ca aceasta a fost numai o testare a pietei ideilor in Romania si aceste idei nu vor fi puse in practica. (...) Sunt niste principii, niste idei , nu stiu cum sa le numesc...oferte, care daca ar fi puse in practica, ar fi rau pentru justitia romana. (...) Dupa parerea colegilor nostri si a mea, trebuia sa luam atitudine. Nu puteam sa lasam sa treaca prin fata noastra o provocare. (...) In cel mai scurt timp, sinteza dezbaterilor celor 2500 de procurori care s-au reflectat aici va fi prezentata Ministrului Justitiei.", a completat Augustin Lazăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.