Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean face lumină în decizia CCR privind pensiile. Care sunt efectele

B1.ro
augustin zegrean

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat, miercuri, contactat de ȘTIRIPESURSE.RO, care este efectul deciziei de azi a Curții Constituționale privind punctul de pensie.

  • Context: Legea pensiilor spunea ca punctul de pensie se majoreaza la 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020. Guvernul Ludovic Orban a modificat legea prin OUG care prevede ca punctul de pensie se majoreaza doar cu 1.442 de lei de la 1 septembrie 2020. Parlamentul a abrogat articolul din OUG. CCR a decis miercuri că este neconstituțional articolul adoptat de Parlament.

„Ordonanta de Urgenta spunea ca se modifica un articol din legea cadru 127/2019 privind sistemul public de pensii, articolul care prevedea ca se majoreaza punctul de pensie cu 40% si ei (Guvernul,n.red.) spun ca majorarea va fi doar de 14%, adica pana la 1.442 de lei, parca. Parlamentul a dat legea de aprobare a Ordonantei si a spus ca se aproba Ordonanta cu exceptia acestui articol care se abroga. Ei au crezut ca prin asta ramane in vigoare articolul din legea cadru, dar nu este asa. De ce? Noi avem in Romania o lege privind tehnica legislativa, legea 24/2000, care spune ca abrogarea unei legi de abrogare nu readuce in vigoare legea abrogata initial. Deci daca prin OUG s-a abrogat o lege si OUG este la randul sau abrogata, legea care a fost abrogata prin OUG nu reînvie.

Legea de aprobare a Ordonantei, inainte de promulgare, a fost supusa controlului Curtii Constitutionale. Curtea a spus ca legea este neconstitutionala pentru ca creeaza o situatie de nesiguranta. A abroga articolul acela din Ordonanta care spune ca se majoreaza numai cu 14% ei au crezut ca ramane in vigoare articolul din legea cadru cu 40%, dar nu este asa si nefiind asa, legea a fost trimisa inapoi la Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia CCR, timp in care ramane in vigoare Ordonanta (care prevede ca punctul de pensie este de 1.442 de lei de 1 septembrie 2020). Ordonanta ramane in vigoare neatinsa. Nici aprobata, nici respinsa, ea ramane in vigoare.

Ce-o sa faca Parlamentul? Va spun ca din cele mai multe situatii, Parlamentul de regula renunta in a mai pune in acord legea cu decizia Curtii, foarte rar se intampla ca Parlamentul sa mai faca lucrul asta pentru ca este o practica a CCR care spune ca o solutie legislativa declarata neconstitutionala nu mai poate fi adusa in alta lege. Deci ei (parlamentarii) daca ar fi scris in legea de aprobare a Ordonantei, ca articolul acela se aproba dar nu cu 14% ci ramane 40% era OK. Dar nu au făcut așa.

Solutia legislativa in Parlament ar trebuie sa scrie in legea de aprobare a Ordonantei, explicit, cat este punctul de pensie. Ca este 30%, ca este 50%, că este 1.000%, dar in spiritul deciziei Curtii. Pana atunci ramane in vigoare cresterea punctului de pensie cu 14%.

Toata lumea credea ca va ramane cu 40% majorarea punctului de pensie pentru ca toti au spus despre Curtea Constitutionala ca tine cu PSD. Este greu de inteles de cei care nu sunt specialisti. Decizia este corecta, conform practicii Curtii. Asta nu stie lumea, legea 24 privind normele de tehnica legislativa. Parlamentarii habar n-au de ea, nici macar nu au auzit de ea, desi ar trebui sa stie, este o lege care ii invata cum se scriu legile. Chiar trebuie sa o citeasca”, a declarat, miercuri, Augustin Zegrea, pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Comunicatul de presă al Curții Constituționale

„I. În ziua de 13 ianuarie 2021, Curtea Constituțională, a pronunţat, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele decizii de admitere:

A). Cu unanimitate de voturi,

1. A admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 şi 9 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt neconstituţionale;

În motivarea soluţiei de admitere, Curtea a reţinut, în esenţă, următoarele:

– art.I pct.8 din legea criticată abrogă art.42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, în forma sa iniţială [care prevedea o valoare a punctului de pensie de 1775 lei]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie. Abrogarea pură şi simplă a art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.47 alin.(2) din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.