Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean îi oferă soluţia lui Klaus Iohannis: Cum poate fi acoperit vidul legislativ de după 15 mai

zegrean

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, spune că autorităţile pot institui starea de alertă. Cu toate astea, dacă drepturile fundamentale sunt afectate, iar Guvernul trebuie să obţină votul Parlamentului pe o lege organică. În caz de nevoie, starea de urgență poate fi prelungită doar câteva zile, mai spune acesta, potrivit Mediafax.

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, spune că Guvernul poate trece la starea de alertă în baza unei legi mai vechi.

„Dacă cineva vrea să treacă de la starea de urgenţă la starea de alertă, n-are decât instituţia abilitată să facă acest lucru. Să o facă, pentru că există lege în acest sens”, a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, OUG 21/2004 permite exact acest lucru.

„Avem o ordonanţă de urgenţă numărul 21/2004 care vorbeşte despre regimul stării de alertă. Această ordonanţă a fost atacată la Curtea Constutiţională, dar nu a fost judecată, deci ea este în vigoare”, a precizat Augustin Zegrean.

Dacă este nevoie, însă, de a restricţiona drepturi fundamentale, atunci reglementările trebuie aprobate de Parlament, potrivit fostului președinte al Curții Constituționale.

Mai mult, fostul preşedinte al CCR spune că preşedintele României poate prelungi starea de urgenţă chiar şi câteva zile, până când proiectul Guvernului privind starea de alertă trece de Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.