Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean INTRĂ TARE pe decizia CEDO în cazul Kovesi: NU poate avea niciun efect

zegrean

Fostul preşedintele al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, vine cu o nouă reacție în cazul verdictului dat de CEDO privind demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. Zegrean spune că decizia CEDO în cazul Laurei Kovesi este discutabilă şi greşită pentru că nu poate CEDO verifica legalitatea unei hotărâri a CCR unde se judecă doar conformitatea legii cu Constituţia, nu se judecă oameni.

Citește și: Primul SMART VILLAGE din România TAIE fața marilor orașe: are APLICAȚIE prin care se pot sesiza probleme legate de COVID-19

Augustin Zegrean a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu există nicio cale de atac împotriva deciziilor CCR.

„CCR nu face parte din instanţele judecătoreşti, deci CEDO nu poate verifica legalitatea unei hotărâri a CCR pentru că la Curte se judecă doar conformitatea legii cu Constituţia, nu se judecă oameni sau firme. Nu este în practica CEDO să judece legalitatea hotărârilor curţilor constituţionale. Deciziile CCR sunt definitive şi obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial, nu există nicio cale de atac împotriva deciziilor CCR”, a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, pentru ca un cetăţean să se adreseze CEDO cu o cerere, trebuie întâi să epuizeze căile de atac de la toate nivelurle instanţelor judecătoreşti din România.

„Doamn Kovesi nu s-a adresat instanţelor din România, ci s-a adresat cu cerere direct la CEDO, ceea ce este împotriva regulilor CEDO. Dacă cineva se adresează CEDO, spunând că a fost judecat greşit, CEDO îl trimite la instanţele româneşti şi doar după ce s-au epuizat toate căile de atac, în termen de patru luni se poate duce la CEDO. Iar CEDO, după 10 ani, dă o soluţie. Iar în cazul doamnei Kovesi a dat o soluţie în mai puţin de un an. De aceea eu spun că hotărârea CEDO este discutabilă şi greşită şi nu poate avea niciun efect pentru că nu-şi doreşte să aibă vreun efect”, a explicat Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a precizat că în decizia CEDO se arată că în cazul Kovesi s-au încălcat articolele 6 şi 10 din CEDO.

„Articolul 6 vorbeşte despre liberul acces la justiţie, or dna Kovesi nu s-a adresat justiţiei din România, iar articolul 10 vorbeşte despre dreptul la exprimare. Nu i-a oprit nimeni dnei Kovesi acest drept. Nu pot să înţeleg decizia CEDO, pe care am citit-o şi recitit-o”, a mai spus Zegrean.

Acesta susţine că deciziile CCR nu pot fi revizuite, în condiţiile în care nu există niciun text în legislaţia din România care să permită aşa ceva.

„Se poate face revizuire, dar la hotărârile judecătoreşti, unde există calea judecătorească extraordinară de atac a revizuirii, prevăzută în Codul de Procedură Civilă sau în penal, dar nu se referă la hotărârile CCR”, a mai precizat Augustin Zegrean.

Întrebat cum comentează atacurile la adresa CCR ale unor lideri ai statului român, fostul preşedinte al CCR a afirmat că încă din 2007 această instituţie este atacată.

„Ne-am obişnuit cu asta, atacă ba unii, ba alţii. Nu înţeleg de ce o iau în nume personal, câtă vreme CCR nu judecă oameni, ci legi”, a conchis Augustin Zegrean.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis, marți, că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă și că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia. Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi.

Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul Justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.

Mai mult, judecătorii CEDO sunt de părere că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.

În acest context, președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, marți, că judecătorii de la Curtea Constituțională (CCR) au obligația de a revizui „de îndată” decizia referitoare la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.