Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUR amenință că se va retrage din grupul ECR dacă Viktor Orban este primit

ECR Group
ECR Group

Invocând aceleași probleme ca și alte delegații din grup, partidul de extrema dreaptă AUR, în ascensiune acum în România, a anunțat că va renunța la decizia de a se alătura grupului Conservatori și Reformiști Europeni (ECR) din Parlamentul European (PE) dacă și partidul de guvernare din Ungaria, Fidesz, i se va alătura.

O astfel de decizie importantă ar reprezenta o cotitură de 180 de grade pentru planurile AUR, care, cotat fiind cu șanse de a obține șapte locuri în PE la alegerile din iunie, ar fi vrut să se alăture partidelor „euro-realiste” cu mentalitate similară din ECR, a declarat în iunie pentru Euractiv președintele partidului, George Simion, relatează Euraktiv citat de Rador Radio România.

„Giorgia Meloni e un model politic pentru noi”, a subliniat Simion. Partidul premierului italian, Fratelli d’Italia, e cel care conduce grupul ECR.

Fondat în 2019 și în prezent a doua forță politică din România, cotat cu 20% în sondaje, AUR e pe cale să intre în PE în premieră și poate chiar să devină una dintre cele mai mari delegații naționale din ECR.

În urma flirtului insistent dintre ECR și Fidesz, premierul ungar Viktor Orbán a declarat recent că ar vrea să adere la ECR după alegeri, iar partidul polonez PiS, și el membru al ECR, s-a declarat de acord.

AUR alături de cehi

Însă alți membri ai grupului nu vor să fie alături Orbán, între care ODS din Cehia și AUR, grupul riscând astfel o scindare chiar în momentul în care se pregătește să devină a treia sau a patra forță din PE, cu mai multă influență legislativă, arată prognozele Europe Elects realizate la comanda Euractiv.

„Ungurii au revendicări teritoriale din cauza cărora ne e imposibil să fim în aceeași alianță cu ei. Nu vrem să fim amici cu amicii lui Putin”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, săptămâna trecută la Strasbourg, referindu-se la relațiile strânse ale lui Orbán cu Rusia.

Orbán a provocat în noiembrie 2022 un scandal diplomatic cu vecinii săi din UE, purtând un fular cu „Ungaria Mare”, care includea teritorii din România, Slovacia, Cehia și Croația, dar și din Ucraina.

AUR speră totuși că se va putea menține unitatea facțiunii conservatoare și de dreapta din PE pentru a putea schimba direcția noii legislaturi și a reforma instituțiile UE: „Vrem să avem un dialog funcțional cu toți patrioții din Europa”, a declarat Lulea.

„Numai împreună putem înfrânge actualul establishment care amenință însăși esența civilizației europene”, a precizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.