Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUR cere desființarea CNA și înființarea unei noi instituții - Jurnaliști sancționați în mod repetat, participanți la conferința de denunțare a 'cenzurii'

conferinta aur cna

Participanţii la conferinţa "Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) - instituţia care încalcă legea audiovizualului prin instituirea cenzurii şi încălcarea libertăţii de exprimare", eveniment organizat de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) la Palatul Parlamentului, au criticat vineri activitatea CNA şi s-au pronunţat pentru reformarea activităţii acestei instituţii prin elaborarea unui nou act normativ.

Prezent la eveniment, ziaristul Sorin Roşca Stănescu a transmis că Clubul de Presă, pe care îl conduce, înfiinţat din cauza "abuzurilor incredibile ale CNA împotriva presei", va redacta un comunicat cu propuneri de reformare a acestei instituţii.

"Unul dintre motivele foarte importante care ne-au determinat să creăm Clubul de Presă este tocmai CNA şi abuzurile incredibile pe care ştiam că le face împotriva presei. Va fi redactat un comunicat cu câteva propuneri (...) pe care Clubul de Presă să le facă în vederea elaborării, cu concursul parlamentarilor, a unui nou act normativ de natură să reformeze această instituţie. De asemenea, am decis (...) să reînnoim demersurile pe lângă preşedinţii celor două Camere pentru a face o discuţie aici, în clădirea Parlamentului, cu comisiile de cultură şi presă, comisiile reunite, o discuţie în stilul discuţiei care a avut loc acum, dar cu prezenţa reprezentanţilor CNA. După care o să solicităm Parlamentului să ia măsurile cuvenite, în funcţie de abuzurile pe care parlamentarii din cele două comisii care vor participa la o şedinţă care va dura probabil două - trei zile, în care vor prezenta probe cu concluziile pe care dânşii le pot lua. Trebuie să ştim că Parlamentul poate demite orice membru CNA, îi poate demite pe toţi. Deci Parlamentul are pâinea şi cuţitul dacă doreşte, chiar dacă unii au venit pe linia PSD, alţii pe linia PNL", a precizat Sorin Roşca Stănescu, potrivit Agerpres.

El a afirmat că dacă toate aceste demersuri nu vor duce la niciun rezultat, se va adresa organizaţiilor internaţionale.

"Dacă nici asta nu va funcţiona, cu riscul de a compromite imaginea României, deci de a arăta că nu suntem funcţionali, că n-avem forţă internă de reacţie, că nu avem anticorpi, ne vom adresa organizaţiilor internaţionale şi vom cere sprijin", a punctat Stănescu.

Propunere: desființarea CNA

Acesta a adăugat că susţine propunerea formulată de deputatul AUR Sorin Titus Muncaciu de desfiinţare a CNA şi crearea unei noi instituţii funcţionale.

"Sunt şi eu înclinat să cred, mai ales acum după ce au fost prezentate încă nu ştiu câte probe noi şi probabil mai sunt multe încă pe ţeavă, sunt şi eu înclinat să susţin propunerea domnului deputat dr. Sorin Titus Muncaciu de a desfiinţa CNA-ul, pentru că a trădat şi trădează din multe puncte de vedere interesele românilor, şi crearea, de la iarbă, în baza unei legi noi, a unei noi instituţii funcţionale", a concluzionat Sorin Roşca Stănescu.

Moderatorul conferinţei, deputatul AUR Antonio Andruşceac, a susţinut că este datoria parlamentarilor să-i "repună pe şină" pe cei care fac dreptate în această zonă.

"Vom avea întrebări să trimitem ministrului Culturii şi comisiei şi aştept şi eu până în luna aprilie raportul celor de la CNA, atât raportul de activitate, cât şi raportul în ceea ce priveşte folosirea banilor din care se îndestulează această instituţie a statului. Vă aştept propunerile de modificare legislativă, pe care să le dezbatem cu toţi membrii comisiilor de cultură din toate partidele aflate în activitate parlamentară în acest moment. Eu cred că adevărata dezbatere nu merge, aşa cum face CNA-ul, doar pe o anumită linie şi model de comunicare impus. Este datoria noastră să-i repunem pe şine, pe cei care fac dreptate în această zonă", a conchis Andruşceac.

Potrivit parlamentarilor AUR, una dintre cele mai mari probleme pe care le are CNA este legată de faptul că "nu există criterii clare şi precise cu privire la deciziile pe care le stabileşte, ceea ce face ca deciziile acestei instituţii să fie în mare măsură arbitrare". O altă mare problemă este legată de "depăşirea atribuţiilor". Unele instituţii publice, "printre care şi CNA, au ajuns să decidă că anumite grupuri de cetăţeni nu au dreptul la exprimare sub motivul că ar pune în pericol societatea şi în urma acestor decizii, explicite sau implicite, iau măsuri punitive, care în realitate interzic sau restrâng drepturi reale ale unor persoane reale, în baza unor pericole ipotetice sau doar imaginate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.