Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUR pune presiune pe PSD cu suspendarea lui Klaus Iohannis

strategy

Co-președintele AUR, George Simion, spune că formațiunea sa politică vrea să demareze procedura de suspendare din funcție a Președintelui Klaus Iohannis. Proaspăta formațiune parlamentară nu deține singură numărul minim de voturi necesar declanșării procedurii, iar singurul aliat posibil în actualul context, PSD, a anunțat prin vocea președintelui său Marcel Ciolacu, că deși nu exclude total varianta, este totuși o măsură extremă care în actualul context de pandemie este contraindicată. „Eu nu înțeleg de ce PSD nu inițiază suspendarea președintelui. Mai stau o săptămână, două, și dacă nu o inițiază, o să o inițiem noi. Românii ne-au cerut suspendarea lui”, a spus George Simion la Antena 3.

Potrivit Constituției, Președintele poate fi suspendat din funcție de Parlament, iar propunerea de suspendare are nevoie de semnături din partea a cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor, adică minim 155 de parlamentari.

AUR va avea în Parlament 47 de parlamentari (33 de deputați și 14 senatori). Așadar, noii formațiuni parlamentare îi lipsesc peste 100 de voturi pentru a iniția propunerea de suspendare a șefului statului. Voturile ar putea veni doar de la PSD, restul formațiunilor parlamentare (PNL, USR PLUS, UDMR) urmând să fie angrenate în coaliția de guvernare.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis ar merita să fie suspendat pentru ce a făcut în ultimul an, „însă România se află într-o criză sanitară profundă şi într-o criză financiară abia la începutul ei” iar „o suspendare, adică o criză politică suprapusă peste acestea, presupune pe lângă o criză politică şi un referendum în 30 de zile, adică o nouă campanie electorală, o nouă zi a votului, iarăşi sute de mii de oameni implicaţi în procesul electoral şi iarăşi o expunere a societăţii, a populaţiei la acest virus, lucru pe care nu l-am dori”.

Înainte de alegerile parlamentare, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus: „Ca român, nu consider oportună o eventuală suspendare a preşedintelui, ţinând cont de contextul actual prin care trece România în acest moment”.

Articolul 95 din Constituție. Suspendarea din funcție:

(1) În cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat, în ședința comuna, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se imputa.

(2) Propunerea de suspendare din funcție poate fi initiata de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.

Citește și: EXCLUSIV - LISTA deputaților și senatorilor alesi la alegerile din 6 decembrie .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.