Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUR riscă o amendă de milioane de euro - Autosesizare a autorității competente, după 'breșa de securitate' din aplicația partidului (surse)

Mediafax
AUR alianta pentru unirea romanilor

Aplicația de mobil a partidului AUR a expus public datele personale ale celor aproximativ 20.000 de utilizatori. Potrivit unor surse guvernamentale, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) s-a autosesizat, iar partidul riscă o amendă de până la 20 de milioane de euro.

Datele personale ale utilizatorilor (CNP, seria și numărul de buletin, telefonul, adresa completa, adresa de email, cotizațiile plătite către AUR) rămân stocate chiar dacă aplicația este ștearsă din telefon AUR avea obligația de a notifica ANSPDCP în termen de 72 de ore cu privire la breșa de securitate.  În urma anchetei desfășurate de ANSPDCP se va stabili dacă partidul se face vinovat de această situație, caz în care sancțiunile ar putea fi extrem de dure.

Potrivit articolului 83 alin. (5) din Regulamentul GDPR, „Pentru încălcările dispoziţiilor următoare, în conformitate cu alineatul (2), se aplică amenzi administrative de până la 20 000 000 EUR sau, în cazul unei întreprinderi, de până la 4 % din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exerciţiului financiar anterior, luându-se în calcul cea mai mare valoare:

a) principiile de bază pentru prelucrare, inclusiv condiţiile privind consimţământul, în conformitate cu articolele 5, 6, 7 şi 9;

b) drepturile persoanelor vizate în conformitate cu articolele 12-22;

c) transferurile de date cu caracter personal către un destinatar dintr-o ţară terţă sau o organizaţie internaţională, în conformitate cu articolele 44-49;

d) orice obligaţii în temeiul legislaţiei naţionale adoptate în temeiul capitolului IX;

e) nerespectarea unui ordin sau a unei limitări temporare sau definitive asupra prelucrării, sau a suspendării fluxurilor de date, emisă de către autoritatea de supraveghere în temeiul articolului 58 alineatul (2), sau neacordarea accesului, încălcând articolul 58 alineatul (1).

Cum în cazul unui partid politic nu se poate vorbi despre cifra de afaceri, o eventuală amendă se va stabili direct în suma de bani, cu raportare la pragul maxim de 20 de milioane de euro.

AUR acuză o breșă de securitate și a suspendat aplicația

„Din cauza unei breșe de securitate” cu care Platforma AUR s-a confruntat, Alianța pentru Unirea Românilor a decis să suspende momentan funcționarea aplicației până la remedierea problemelor identificate.

„Din cauza unei breșe de securitate cu care Platforma AUR s-a confruntat, Alianța pentru Unirea Românilor a decis să suspende momentan funcționarea aplicației până la remedierea problemelor identificate. Compania care a realizat platforma a confirmat existența unei breșe de securitate apărute în urma unei actualizări de software. Pentru a elimina rapid o imperfecțiune a aplicației noastre și pentru a oferi utilizatorilor noștri o soluție mai bine securizată, vom suspenda funcționarea aplicației pentru utilizatori pentru face toate testele de securitate și a fi siguri că nu mai există breșe similare”, potrivit unui comunicat de presă.

AUR transmite că funcționarea aplicației este suspendată pentru 24 de ore.

„Este destinul fiecărui proiect IT să devină stabil și sigur doar după încercări repetate și mai ales după o perioadă în care funționează în regim real. Am fost foarte entuziaști la început, acum suntem mult mai atenți și urmărim în timp real parametrii de siguranță ai aplicației noastre. Îi asigurăm pe toți utilizatorii aplicației aur.mobi că am realizat acest proiect inovator cu cele mai bune intenții și cu dorința sinceră de a elimina orice barieră între ei și structurile partidului. Vom dezvolta în continuare instrumente web care să le permită românilor să ne transmită în timp real opiniile și sugestiile lor, pentru a putea armoniza în permanență strategia politică a partidului cu dorințele și viziunile oamenilor pentru care lucrăm”, se arată în finalul comunicatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.