Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUR se luptă cu vaccinarea (ne)obligatorie. Unde duce strategia și de ce tac PSD și PNL - Analiză

Ronstik | Dreamstime.com
vaccinare

Protestul antivaccinist organizat de AUR nu are de ce să surprindă. Acum trei luni, partidul a scos oamenii în stradă împotriva „furtului copiilor”, făcând însă referire la o lege de prevenire a separării copilului de familie. Atunci, ca și acum, sorgintea protestului a fost o manipulare, informează romania.europalibera.org, potrivit Rador.

Strategia privind vaccinarea nu vorbește niciunde de obligativitatea imunizării, după cum se vede negru pe alb din chiar textul proiectului. Asigurări în acest sens a dat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Iar proiectul legii privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie se referea, de fapt, la protejarea familiilor vulnerabile și la prevenirea abandonării copiilor și nu la „furtul” sau „vânzarea” acestora.

George Simion, liderul AUR, preferă însă să ignore adevărul și folosește teme care au priză la publicul partidului sau la o parte a societății, în sens mai larg.

Crede el în justețea protestului? Întrebat dacă și-ar vaccina copiii, Simion a răspuns: „Cu siguranţă, nu sunt un nebun cum au precizat unii, nu sunt antivaccinist”.

Dar „nu vreau să se repete ororile din timpul pandemiei”, a mai spus el.

Manipularea spaimelor vacciniste

Analogia și amestecul temelor induc ideea că vaccinurile de bază - cum sunt cele împotriva rujeolei, varicelei și rubeolei - sunt similare cu cele anti-Covid și că toate ar fi obligatorii, când de fapt nu sunt niciunele.

Dezgroapă cinic toate teoriile conspirației, spune sociologul și analistul Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.

„Este o strategie cinică și populistă. Nu doar că pune semnul egal între vaccinul anti-Covid și celelalte vacinuri, ci dezgroapă toate acele mituri despre legătura dintre vaccinuri în general și diverse boli, dezgroapă toate teoriile conspirației”, spune Ovidiu Voicu.

Este o strategie care mizează pe proasta informare a publicului, pe teoriile conspirației și pe manipulare.

În epoca post-adevărului, ceea ce fac George Simion și ceilalți lideri AUR în această zonă nu iese din paradigma a ceea ce se întâmplă în spațiul occidental.

Mișcările antivacciniste au prins aripi în multe state în perioada pandemiei, ceea ce a afectat și vaccinarea copiilor în general.

Așa cum arată datele UNICEF publicate în aprilie 2023, încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut dramatic, la nivel global, în perioada pandemiei și după.

România este una dintre cele mai afectate țări de acest sindrom al neîncrederii.

Cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri în general după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

Pe acest fenomen se bazează și liderul AUR când organizează proteste în care este luat cu asalt Ministerul Sănătății, iar susținătorii săi scandează „Vaccinare egal intoxicare” ori „Copiii noştri nu sunt cobaii voştri”.

Imaginea „stegarului dac” cocoțat pe ferestrele ministerului, vorbind la mobil și fluturându-și pulpanele cămeșoaiei este emblematică pentru direcția și publicul partidului.

Iar agresiunile verbale împotriva presei și altercațiile cu Jandarmeria merg în aceeași logică.

Așa cum arată studiul menționat, impactul post-pandemie este mai vizibil în comunități sărace, prost educate și fără acces la informație, profil care se pliază pe cel al electoratului AUR.

Tăcerea „cinică” a politicienilor

Reacțiile politice la agresivitatea mitingului de joi, la teoriile și manipulările vehiculate au fost extrem de palide.

În afară de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care era însă direct vizat, nici un mare lider politic nu a luat poziție.

Deși, din păcate, tot mai mulți oameni sunt împotriva vaccinurilor, inclusiv a celor pe care le folosim de 80 de ani și care au salvat mii si mii de vieți, politicienii nu au luat poziție față de mitingul organizat de AUR, spune analistul Ovidiu Voicu.

„Există posibilitatea ca PNL și PSD, care sunt populiste de felul lor, să fi simțit că pierd dacă se pronunță pe această temă care a câștigat teren în opinia publică de când cu pandemia”, explică Ovidiu Voicu.

„E un calcul cinic al acestor partide să nu piardă un public la care ar putea avea acces. Și atunci nu spun nimic, așa cum vedem”, completează sociologul.

Ajuns pe locul al doilea în sondajele de opinie, cu 22%, reușind să surclaseze PNL, partid aflat la guvernare, AUR are o strategie bine elaborată de a atrage electorat.

Strategiile AUR și unde duc ele

Caravana medicală, formată din microbuze transformate în cabinete medicale, bate țara în lung și-n lat oferind consultații gratuite și îndemnând oamenii să voteze cu partidul, la pachet cu răspândirea teoriilor antivacciniste și antieuropene, potrivit informațiilor Europa Liberă.

Platfoma prin care partidul strânge bani de la simpatizanți oferind pachete pentru turul Parlamentului sau întâlniri cu George Simion, plus cadouri și reduceri în magazinele AUR, face parte din strategia electorală, una care se va baza și pe mobilizarea la proteste de genul celui de joi.

„Platforma, pe lângă strângerea de bani, este construită pentru mobilizare la acțiuni de stradă. Acest lucru sugerează că strategia AUR pentru campania electorală va fi cu foarte multă prezență în stradă”, mai spune analistul Ovidiu Voicu.

AUR a fost primul partid care și-a lansat lista de candidați la parlamentare, cu un an înainte de alegeri.

În sine, acest gest cu valoare simbolică ar trebui să arate că partidul este unul serios, care nu duce lipsă de oameni și care poate oferi stabilitate.

O listă eterogenă pe care nu-și are însă locul George Simion, semn că acesta se pregătește pentru prezidențiale.

Sunt însă toate aceste acțiuni, de la proteste pe teme populiste și conspiraționiste și până la sumele grase strânse de partid prin metode mai mult sau puțin ortodoxe, de natură a crește baza electorală a partidului?

Probabil că da, pentru că deocamdată AUR este singurul partid care și-a mărit scorul obținut în alegeri. La ascensiune contribuie însă și incredibile stângăcii ale guvernului și coaliției PSD-PNL.

Clasamentul sumelor transferate de către AEP partidelor

PSD - 48,2 de milioane de lei

PNL - 40,8 de milioane lei

USR - 22 de milioane de lei

AUR - 9,7 milioane de lei.

PMP (partid neparlamentar) - 2,5 milioane lei

Pro România (partid neparlamentar) - 1,8 milioane lei (Sursa: Expert Forum)

Articol de Andreea Pora

https://romania.europalibera.org/a/aur-vaccinare-neobligatorie-strategie-psd-pnl/32554105.html

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.