Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUR vrea ca jurământul de credință al parlamentarilor să conțină un citat din Avram Iancu

Inquam Photos
Biblia juramant

Parlamentari AUR în frunte cu liderii formațiunii au depus în Parlament o inițiativă de modificare a statutului deputaţilor şi al senatorilor în sensul completării jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor, depus de parlamentari la preluarea mandatului, cu un extras din testamentul lui Avram Iancu.

  • „Jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor se poate completa în încheiere, funcţie de convingerile individuale ale fiecărui deputat şi senator, cu formula: ''Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţiunea mea fericită''”, este propunerea AUR.

Inițiatorii s-au inspirat din testamentul lui Avram Iancu: "Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranțele mele și jertfa adusă se prefac în nimica. Nu știu câte zile mai pot avea. Un fel de presimțire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară și hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii și întru ajutorul înființării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii noi.” (Câmpeni, 20 decebrie, Avram Iancu, avocat)

Potrivit legislației, fiecare deputat şi fiecare senator depune, la preluarea mandatului, jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor, iar refuzul de a depune jurământul de credinţă atrage de drept invalidarea mandatului. Textul jurământului este

„Jur credinţă patriei mele România;

Jur să respect Constituţia şi legile ţării;

Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;

Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor;

Aşa să mă ajute Dumnezeu.”

Jurământul de credinţă se poate depune şi fără formula religioasă, care se înlocuieşte cu formula: „Jur pe onoare şi conştiinţă” şi aceasta prefaţează jurământul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.