Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aurul României din străinătate, noul motiv de scandal între PSD şi opoziţie. USR, despre iniţiativa lui Dragnea: 'Un demers hazardat, foarte periculos'

aur lingou

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, joi, referitor la proiectul lui Liviu Dragnea care prevede repatrierea a 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, că este ori o încercare de distrage atenția de la subiectul Laura Codruța Kovesi, ori o tentativă de a pune mâna pe rezerva de aur, transmite Mediafax.

„De unde și până unde o asemenea idee?! Nu a explicat absolut deloc, nu există nicio justificare pentru asemena bazaconii. Este ori o încercare de a abate atenția publicului de la subiectul Laura Codruța Kovesi și numirea procurorului european. Este poate o încercare de a pune mâna pe această rezervă de aur importantă a României. Acum nu putem face decât speculații. Ar trebui să răspundă acestor întrebări inițiatorii. Nouă ni se pare un demers hazardat, foarte periculos. O asemenea măsură încalcă și prevederile europene. Trebuie să te consulți cu instituțiile europene când faci asemenea mișcări imporante”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, joi, la Parlament.

CITEȘTE ȘI: Ţine colesterolul sub control: TOP 10 alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniu

Acesta a adăugat că „este clar că e ceva necurat la mijloc” prin acest proiect”.

„Este o suspiciune foarte mare care se abate asupra lui Liviu Dragnea și a celor in PSD. Oricum, și-au pierdut orice credibilitate. În momentul în care vor să pună mâna, la modul acesta direct, și pe rezerva de aur a României este clar că este ceva necurat la mijloc. Cu siguranță, în zilele următoare și dvs presa, dar și partidele din Opoziție vom decoperi ce se ascunde în spatele acestei mișcări” a completat Stelian Ion.

Reacția deputatului USR vine în contextul în care președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea și senatorul Șerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgență, un proiect prin care Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului și Guvernului, de îndată”, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 10,1% din rezervele internaționale ale țării, iar „în perioada 2005-2018 au variat ca pondere între 7 și 10%, în funcție atât de creșterea rezervelor valutare, cât și de creșterea prețului aurului”, arată un discurs susținut recent de Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

CITEȘTE ȘI: Care este băutura ideală la micul dejun? NU este cafeaua .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.