Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia anunță că acordul istoric de dezvoltare a submarinelor nucleare AUKUS cu Londra şi Washington va "merge înainte", chiar dacă au apărut noi temeri

gov.uk
aukus

Australia a subliniat vineri că acordul istoric de dezvoltare a submarinelor nucleare AUKUS cu Londra şi Washington va "merge înainte", în pofida temerilor tot mai mari cu privire la costuri, capacităţi şi posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, transmite AFP, citat de AGERPRES.

"Cele trei guverne implicate lucrează într-un ritm susţinut pentru a realiza acest lucru", a declarat vineri ministrul australian al Apărării, Richard Marles."Se va întâmpla şi avem nevoie să se întâmple", a adăugat el.

Ca parte a tinerei alianţe de apărare AUKUS, cei trei aliaţi de lungă durată s-au angajat să îşi consolideze împreună puterea militară pentru a stopa expansiunea militară chineză în regiunea Asia-Pacific.

Oficialii apărării au dezvăluit săptămâna aceasta planuri ambiţioase de a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară, unul dintre principalii piloni ai acordului

După abia doi ani de existenţă, există deja semne că AUKUS şi proiectul său principal ar putea fi ameninţate.

Unii se tem că Donald Trump va abandona pactul dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie şi va reveni la politica sa externă care pune SUA mai presus de orice, "America First".

Confruntat cu apariţia unor potenţiale puncte fierbinţi în întreaga lume şi cu atitudinea din ce în ce mai agresivă a Chinei în Strâmtoarea Taiwan, Grant Shapps, ministrul britanic al apărării aflat în vizită în Australia, a insistat vineri asupra faptului că AUKUS-ul a devenit mai important ca niciodată.

După zeci de ani de relativă pace, Shapps a observat că planeta trecea încet de la o epocă "postbelică" la una "pre-războinică"."Trăim vremuri mai periculoase", a spus el în timpul unei vizite la şantierul naval Osborne din Australia de Sud.

Australia a anunţat joi că intră într-un parteneriat cu British BAE Systems pentru construcţia de submarine cu propulsie nucleară

În 2021, Canberra a provocat o criză diplomatică majoră în relaţia cu Parisul, anulând fără avertisment un contract de 55 de miliarde de euro ce prevedea achiziţionarea a 12 submarine cu propulsie convenţională de la Naval Group.

Australia speră să dispună de opt nave cu propulsie nucleară până în anii 2050 - o combinaţie de noi submarine din clasa AUKUS construite pe plan intern şi în Regatul Unit şi nave din clasa Virgina, achiziţionate în Statele Unite. Submarinele cu propulsie nucleară oferă mai multă invizibilitate şi, mai ales, mult mai multă autonomie decât submarinele convenţionale.

Proiectul AUKUS, menit să doteze Australia cu submarine cu propulsie nucleară, ar putea costa până la 240 de miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.