Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia anunță măsuri pentru protejarea tehnologiilor sale strategice de orice amestec străin

sydneyoperahouse.com
Sydney operă

Australia a anunţat miercuri măsuri pentru a-şi proteja tehnologiile sensibile de orice amestec străin şi pentru a-şi întări politica împotriva "riscurilor în materie de securitate naţională" reprezentate de China şi de alte ţări, relatează AFP.

În cadrul unui forum online la Sydney, premierul australian Scott Morrison a prezentat "o listă de tehnologii strategice", un pas suplimentar pentru a defini ceea ce guvernul, industria de profil şi universităţile pot sau nu pot împărtăşi cu omologii lor străini, potrivit Agerpres.

Această listă de 63 de tehnologii cuprinde tehnologii cuantice, bazate pe fizica particulelor infinit de mici, precum şi inteligenţa artificială, comunicaţiile 5G, magneţii avansaţi, imprimarea 3D, dronele şi vaccinurile.

Măsurile urmăresc găsirea "unui echilibru între oportunităţile economice ale tehnologiilor strategice şi riscurile de securitate naţională", a explicat Morrison într-un video publicat pe site-ul forumului organizat de Australian Strategic Policy Institute.

Tehnologiile de pe această listă nu vor fi automat interzise pentru export, dar ele vor putea face obiectul unei "gestionări suplimentare a riscurilor", în special prin măsuri care urmăresc să pună capăt "transferurilor nedorite de tehnologie".

Australia este tot mai îngrijorată de transferurile de tehnologii sensibile către puteri militare străine, în special China, sub acoperirea cooperării academice.

Canberra a limitat de asemenea posibilităţile pentru ca firmele având legături cu statul chinez să poată opera în infrastructurile sensibile din Australia.

Această decizie care interzice de fapt companiei Huawei să câştige piaţa reţelei 5G australiene a provocat o ruptură majoră cu Beijingul, printr-o îngheţare a relaţiilor diplomatice şi printr-o serie de sancţiuni, despre care unii au spus că sunt un "război comercial din umbră".

Morrison intenţionează de asemenea să stabilească o listă de nouă tehnologii strategice care vor face obiectul unui plan de investiţii, sperând că expertiza în aceste domenii "ne va consolida tradiţiile liberale democratice", într-o epocă "a competiţiei strategice".

"Este simplu: naţiunile avansate tehnologic au o mai mare putere economică, politică şi militară şi, prin urmare, o mai mare capacitate de a influenţa normele şi valorile care vor modela dezvoltarea tehnologică în anii următori", a insistat el.

Lista conţine de asemenea şi tehnologii nucleare, ceea ce reprezintă o schimbare notabilă pentru o ţară care s-a opus mult timp acestui tip de energie şi care nu dispune decât de un reactor de cercetare.

Canberra a renunţat recent la un acord cu Franţa pentru submarine cu propulsie convenţională, în favoarea unor submarine britanice sau americane cu propulsie nucleară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.