Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia şi Noua Zeelandă au marcat încoronarea regelui Charles al III-lea prin 21 de salve de tun

hindustantimes.com
regele charles

Australia şi Noua Zeelandă au celebrat duminică încoronarea regelui Charles al III-lea prin 21 de salve de tun în capitalele celor două ţări, după ce prim-miniştrii lor, ambii republicani, au asistat la ceremonia de încoronare a suveranului britanic ce a avut loc sâmbătă la Londra, informează Reuters.

Regele Charles al III-lea deţine calitatea de şef de stat în Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă şi alte 12 ţări şi teritorii din Commonwealth, deşi acest rol este în mare parte unul ceremonial, potrivit Agerpres.

Australia şi Noua Zeelandă au organizat duminică o serie de evenimente prin care au celebrat încoronarea monarhului britanic. Postul australian de televiziune ABC a transmis în direct cele 21 de salve de tun trase în faţa Parlamentului din Canberra.

O ceremonie în cadrul căreia mai multe avioane urmau să survoleze Parlamentul australian la scurt timp după aceea a fost anulată din cauza vremii nefavorabile, a anunţat Ministerul Apărării din Australia prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

În Noua Zeelandă, Forţele de Apărare Neozeelandeze au anunţat că militarii săi au tras 21 de salve de tun în faţa capului maritim Point Jerningham din capitala ţării, Wellington.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese şi omologul său neozeelandez, Chris Hipkins, s-au aflat sâmbătă la Londra şi au asistat la ceremonia de încoronare ce a avut loc la Westminster Abbey.

Atât Anthony Albanese, cât şi Chris Hipkins s-au pronunţat în trecut în favoarea ideii ca ţările lor să renunţe la monarhie, însă au dezvăluit, totuşi, că îi vor rămâne loiali regelui Charles al III-lea.

Moartea reginei Elisabeta a II-a în septembrie 2022 a reaprins dezbaterile, mai ales în Australia, despre necesitatea păstrării sistemului de monarhie constituţională.

Australia a organizat un referendum în 1999 pentru a deveni republică, însă 55% dintre votanţi s-au opus acelei iniţiative. Sondajele mai recente indică niveluri diferite de sprijin faţă de ideea instaurării unei republici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.