Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia va închide un centru de detenţie pentru solicitanţi de azil extrem de controversat

www.operationworld.org
australia

Australia a anunţat vineri că va închide un centru de detenţie pentru solicitanţi de azil extrem de controversat, situat în Insula Crăciunului, în Oceanul Indian, subliniind astfel succesul politicii sale foarte dure împotriva refugiaţilor care încearcă să ajungă în mod ilegal pe teritoriul său, informează AFP, potrivit Agerpres.

Canberra este puternic criticată pentru această politică foarte restrictivă, pusă în aplicare de la sfârşitul lui 2013 de consevatori şi care constă în respingerea sistematică a ambarcaţiunilor care încearcă să ajungă ilegal pe coastele sale. 

Migranţii care reuşesc să ajungă sunt trimişi pe perioade nedeterminate în tabere de detenţie pe Insula Manus, în Papua Noua Guinee, pe minuscula insulă Nauru din Oceanul Pacific sau pe Insula Crăciunului, pe durata în care cererea lor de azil este analizată. 

"Centrul (de detenţie din Insula Crăciunului) este de acum închis, cei circa 30 de deţinuţi care se mai aflau aici au fost transferaţi la sfârşitul acestei săptămâni în centre din Australia continentală", a declarat David Coleman, purtătorul de cuvânt al Ministerului Imigraţiei.

Citește și: Franţa s-a asociat puterilor occidentale care acuză Rusia de orchestrarea unei serii de atacuri cibernetice

Insula Crăciunului se află la numai 2.300 de kilometri nord-vest de Perth, capitala statului Australia de Vest. Deschis în 2008, centrul său de detenţie pentru migranţi a fost scena revoltelor, sinuciderilor sau unor acte de automutilare. 

Canberrra îşi justifică politica împotriva refugiaţilor prin necesitatea de a lupta împotriva bandelor de traficanţi şi de a-i descuraja pe migranţii care încearcă o traversare periculoasă spre Australia. 

Guvernul australian este de ani de zile ţinta unor critici din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului din cauza menţinerii de refugiaţi pe durate extrem de lungi, inclusiv a unor copii, în aceste centre unde condiţiile de trai sunt foarte dificile. 

Chiar dacă cererea de azil este fondată, migranţii ilegali nu sunt autorizaţi să se instaleze pe teritoriul australian. Ei pot alege între a merge în altă ţară sau a se întoarce în patria lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.