Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria: Ambii candidaţi la preşedinţie se declară optimişti

laurentiu rebega hofer

Ambii candidaţi la preşedinţia Austriei s-au declarat duminică optimişti în privinţa rezultatului scrutinului prezidenţial din Austria în urma căruia această ţară central-europeană ar putea deveni primul stat din Europa occidentală cu un preşedinte de extrema dreaptă, informează DPA preluat de agerpres

"Sunt calm şi optimist", le-a declarat reporterilor Norbert Hofer, populistul de extrema dreaptă susţinut de Partidul Libertăţii (FPOe), după ce a votat în oraşul său natal Pinkafeld (landul Burgenland, estul ţării), situat în apropiere de graniţa ungară. "Nu vreau să ieşim din Uniunea Europeană", a insistat el, încercând să risipească temerile că, dacă va fi ales preşedinte, va încerca să organizeze un referendum de tip Brexit. Totuşi, Hofer s-a pronunţat în favoarea unui referendum dacă Turcia ar urma să adere la UE sau dacă blocul european ar deveni prea centralizat. 

Sâmbătă, formaţiunea sa politică s-a văzut nevoită să dezmintă nişte declaraţii făcute de britanicul Nigel Farage, una dintre vocile cele mai importante în favoarea Brexitului, în care politicianul eurofob dădea ca sigură organizarea unui referendum privind ieşirea Austriei din UE dacă Hofer va câştiga alegerile. 

Totodată, Hofer, în vârstă de 45 de ani, care în timpul campaniei a criticat imigraţia masivă şi politica europeană în privinţa imigraţiei, a declarat duminică, după ce a votat, că trebuie făcută diferenţa între "adevăraţii refugiaţi şi imigranţii economici". 

Surâzător, într-o zi însorită, dar friguroasă, Alexander Van der Bellen a apărut în jurul orelor locale 11:00 într-o secţie din centrul Vienei pentru a vota. Van der Bellen le-a declarat duminică reporterilor în Viena că este optimist în ceea ce priveşte victoria sa. "Dar nu poţi fi niciodată sigur", a declarat fostul profesor de economie. 

După ce a votat, candidatul independent a prognozat că rezultatul votului se va cunoaşte cel mai probabil marţi. "Aceste alegeri nu se referă doar la două persoane, ci şi la faptul dacă Austria va continua să fie un membru ferm al Uniunii Europene, un lucru care este în interesul întregii Europe", a declarat Van der Bellen, în vârstă de 72 de ani. 

Sondajele de opinie indicau o cursă strânsă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.