Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria dă cărțile pe față: invitație indirectă pentru Vladimir Putin în Parlamentul de la Viena, după discursul lui Zelenski

Agerpres - Reuters
Vladimir Putin

Austria dă cărțile pe față: invitație indirectă pentru Vladimir Putin în Parlamentul de la Viena, după discursul lui Zelenski

Decizia Austriei de a permite președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să vorbească în parlamentul țării, dar de a nu permite Rusiei să vorbească, contravine statutului de neutralitate al republicii, consideră preşedintele Partidului Libertăţii din Austria (FPO, Freiheitliche Partei Österreichs), conservator de dreapta, de opoziție, Herbert Kickl, relatează Rador Radio România.

"Dacă mergem pe direcţia asta, atunci trebuie să invităm şi cealaltă parte ca să o ascultăm. A da cuvântul doar unei părți este contrar principiului neutralității. Acest lucru este clar pentru toată lumea" - a spus politicianul la postul de televiziune ORF. Acesta a subliniat că Parlamentul austriac "în principiu nu poate fi o platformă pentru părţile aflate în conflict". "Există destule organizații internaționale în care se poate lua cuvântul. Și Ucraina le folosește" - a spus Kickl.

Amintim că, în martie 2023, Volodimir Zelenski a vorbit prin link video în fața membrilor Parlamentului austriac. Totodată, deputaţii din partidul de opoziţie FPO au părăsit sala de şedinţe a Consiliului Naţional (camera inferioară a parlamentului ţării) în semn de protest. În toamnă, în Austria urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Potrivit sondajelor recente, aproximativ o treime dintre cetățenii republicii sunt gata să voteze pentru Partidul Libertăţii din Austria.

Legăturile cu Rusia

Peter Gridling, cel mai longeviv șef al spionajului austriac, a lansat la 13 septembrie 2023 un avertisment cu privire la pericolele revenirii la putere la Viena a Partidului Libertății (FPÖ), afirmând că acesta nu și-a tăiat legăturile cu Rusia. Gridling, care a condus serviciul austriac de informații (BVT) între 2008 și 2020, a declarat pentru FT că Partidul Libertății continuă să aibă legături cu Kremlinul, chiar dacă războiul declanșat de Vladimir Putin anul trecut și controversele recente legate de ingerințele ruse în problemele Austriei l-au forțat să fie mai discret. „Trebuie să fim foarte vigilenți cu privire la cine este pus în fruntea fiecărui minister. De fiecare dată când avem Partidul Libertății în guvern, trebuie să ne uităm la intențiile și activitățile lor”, afirmă el.

Gridling a spus că serviciul de informații de la Viena a fost „foarte îngrijorat” de contactele pe care partidul le avea cu Rusia și că BVT a investigat modul în care acesta ar putea primi bani din partea Rusiei, cum membrilor săi le sunt oferite locuri de muncă de către ruși sau cum aceștia contribuie la răspândirea propagandei rusești.

Fostul șef al spionajului austriac spune că membrii Partidului Libertății au încercat să intervină în activitatea serviciului de informații. „Ei nu s-au schimbat. Ei încă au contacte cu Rusia. Jocul de informații este unul pe termen lung iar rușii au o perspectivă cu bătaie foarte lungă”, subliniază Gridling cu privire la Partidul Austriac al Libertății.

El a servit sub un ministru al FPÖ timp de doi ani, între 2017 și 2019, când actualul lider al FPÖ, Herbert Kickl, a fost ministru de interne în cabinetul lui Sebastian Kurz. Portofoliul apărării a fost și el ocupat de un membru al FPÖ în perioada respectivă. „Au vrut să schimbe imediat [serviciul de informații]”, spune Gridling, dezvăluind de asemenea că asupra sa s-au făcut presiuni să ofere informații clasificate despre diferite dosare, în special cele legate de membri ai extremei drepte. El spune că deși a încercat să blocheze solicitările de acest fel, informații clasificate, inclusiv din partea serviciului britanic de spionaj MI5, au ajuns în cele din urmă la dispoziția unor membri ai FPÖ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.