Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria ia o pauză de la 'neutralitate': Nehammer vrea alături de România în inițiativa 'Sky Shield'

Karl Nehammer schengen

Guvernul austriac dorește ca țara să se alăture inițiativei „European Sky Shield”, un grup de protecție aeriană lansat de Germania, ceea ce a stârnit acuzații din partea extremei drepte, care susține că acest demers încalcă neutralitatea militară a țării, notează publicația Euractiv.

Austria nu este membră a NATO și este cunoscută pentru faptul că le cere celorlalți să respecte standardul de țară neutră. Între timp, cancelarul Karl Nehammer a pledat în favoarea unor reduceri privind garanțiile de securitate pentru Ucraina în timpul unui summit al liderilor de la Bruxelles de săptămâna trecută, invocând neutralitatea.

"Situația de amenințare s-a intensificat masiv din cauza războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei. Prin urmare, Austria se va alătura inițiativei europene de apărare aeriană, Sky Shield", a declarat Nehammer.

Negocierile pentru aderare sunt în curs de desfășurare în prezent, a precizat Ministerul Apărării.

Despre „Scutul Cerului”

Inițiativa este formată din 17 țări europene membre NATO, cu excepția Franței, și are ca scop eliminarea lacunelor din apărarea aeriană europeană pentru a respinge dronele și rachetele lansate din Rusia. Austria ar fi prima țară non-NATO care ar adera.

Aderarea planificată la "Scutul Cerului" este o "decizie devastatoare în ceea ce privește politica de neutralitate", a criticat duminică șeful FPÖ, de dreapta, Herbert Kickl, care spune că decizia invalidează neutralitatea mult lăudată a țării.

"Nehammer și compania sacrifică neutralitatea pe altarul NATO", a declarat Kickl, al cărui partid, istoric favorabil Rusiei, este creditat să câștige viitoarele alegeri din 2024 și are în sondajele de opinie aproximativ 30%.

"Scutul cerului" nu este o inițiativă NATO sau o aderare la o alianță militară, ci doar, "cooperarea mai multor state", a declarat duminică ministrul de externe Alexander Schallenberg. "Punerea în comun și partajarea" capacităților militare înseamnă respectarea neutralității, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.