Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria respinge cererea SUA de extrădare a oligarhului ucrainean Dmitri Firtaş

Dmitri Firtas

Un tribunal austriac a respins joi cererea de extrădare formulată de Statele Unite pe numele oligarhului ucrainean Dmitri Firtaş, acuzat de corupţie în India, transmite AFP. 

Dmitri Firtaş, 49 de ani, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina şi fost apropiat al fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, a fost arestat în martie 2014 în Austria, la cererea FBI, poliţia federală americană. 

Eliberat după plata unei cauţiuni de 125 de milioane de euro - un record în Austria -, la zece zile după arestarea sa, el a fost plasat de autorităţile austriece sub control judiciar şi sub arest la domiciliu. 

Statele Unite vor să îl judece pentru acte de corupţie legate de exploatarea unei mine de titaniu din India. Potrivit justiţiei americane, Dmitri Firtaş şi alte cinci persoane sunt acuzate că au oferit în total 18,5 milioane de dolari mită unor responsabili indieni cu scopul de a obţine drepturile de exploatare a acestei mine în 2006. Oligarhul ucrainean a respins aceste acuzaţii, afirmând că este victima unei persecuţii politice. 

El este proprietarul grupului DF, un holding cu activităţi în sectorul energetic, al industriei chimice, bancar şi imobiliar din Ucraina şi ale ţări, printre care Austria, Germania şi Italia. 

Dmitri Firtaş şi-a construit averea cu ajutorul importului de gaze din Rusia şi Asia Centrală în Ucraina prin intermediul grupului Rosukrenergo, între timp dezmembrat, şi în colaborare cu gigantul rus Gazprom. 

După ce a sprijinit campania electorală a lui Viktor Ianukovici pentru prezidenţialele din 2010, el şi-a putut extinde imperiul, achiziţionând uzine de produse chimice, precum şi canalul de televiziune Inter. 

Viktor Ianukovici a fost demis în februarie 2014 după masive manifestaţii la Kiev, iar arestarea lui Dmitri Firtaş a avut loc o lună mai târziu în Austria, însă oficial a fost dezminţită orice legătură între cele două afaceri.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.