Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria trece prin clipe de haos: Preşedintele a fost invalidat şi se vor face din nou alegeri

austria

Alexander Van der Bellen, candidatul declarat câştigător în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Austria, a afirmat că se va prezenta 'încrezător' la viitorul scrutin, după ce Curtea Constituţională a invalidat vineri rezultatul din 22 mai, pe motiv că au existat iregularităţi la numărarea voturilor, şi a decis repetarea turului secund în întreaga ţară. 'Mă voi prezenta la repetarea alegerilor şi intenţionez să le câştig', a declarat Van der Bellen într-o conferinţă de presă, precizând că nu vrea să lase 'să apară nicio neînţelegere', conform televiziunii publice ORF.

Alexander Van der Bellen a mai spus că decizia Curţii Constituţională trebuie 'respectată' şi că 'scrutinul va avea loc probabil la sfârşitul de septembrie sau, cel târziu, început de octombrie'. Partidul Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta) a depus o contestaţie la Curtea Constituţională prin care punea sub semnul întrebării legalitatea scrutinului în urma căruia candidatul său, Norbert Hofer, a fost învins la o diferenţă de sub 1% din voturi de independentul susţinut de Verzi, Alexander Van der Bellen. Rezultatul turului secund al prezidenţialelor, desfăşurat pe 22 mai, cel mai strâns din istoria ţării, a fost decis de opţiunile exprimate prin corespondenţă, Van der Bellen câştigând cu un avans de numai 30.863 de voturi. Curtea Constituţională, care a audiat mai mult de 60 de martori în două săptămâni de şedinţe publice, a confirmat că mai multe zeci de mii de buletine de vot au fost deschise fie în afara orelor stabilite prin lege, fie fără supervizarea necesară, chiar dacă această practică a fost până acum larg tolerată, potrivit AFP. Deschiderea buletinelor de vot nu era autorizată înainte de luni, 23 mai, ora 09.00, însă în unele secţii a început mai devreme, martorii invocând presiunea anunţării cât mai rapide a rezultatelor unui scrutin urmărit cu foarte mare interes în toată Europa. 'Întotdeauna am procedat astfel', au justificat preşedinţii secţiilor de vot audiaţi. 'Regulamentele electorale trebuie respectate cu stricteţe, la literă', a reamintit vineri preşedintele Curţii, Gerhart Holzinger, subliniind că decizia instanţei supreme este 'destinată să întărească încrederea în statul nostru de drept şi în democraţie'. Nereguli au fost constatate în cazul a 77.926 de buletine de vot, mai mult decât dublul diferenţei care i-a separat pe cei doi candidaţi.

În timp ce cancelarul social-democrat Christian Kern a spus că important este că 'nu a existat fraudă electorală' şi că 'statul nostru de drept este solid şi funcţionează bine', preşedintele încă în funcţie, Heinz Fischer, a făcut apel la 'modernizarea' legii electorale. În urma invalidării scrutinului, interimatul în fruntea statului va fi asumat de un colegiu format din preşedintele în funcţie şi de cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Naţional - camera legislativă inferioară -, printre care se află şi Norbert Hofer. Acesta din urmă a promis vineri că va 'separa strict' cele două calităţi, de candidat prezidenţial şi membru al colegiului prezidenţial. Repetarea scrutinului, ce se anunţă extrem de strâns, va avea loc într-un context european puternic marcat de rezultatul referendumului prin care britanicii au decis, la 23 iunie, ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană. Viitorul Austriei în Uniune s-ar putea impune ca unul din subiectele de campanie, în condiţiile în care FPOe, unul din partidele de extremă dreapta cel mai bine implantate electoral, militează pentru o 'Europă a la carte', iar recent şi-a înăsprit poziţia, cerând reforme în funcţionarea UE, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.