Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoportretul lui Vincent van Gogh, expus la galeria de artă din Oslo, este autentic

Deccan Herald
vincent van gogh

După decenii de îndoială, un autoportret care îl înfăţişează pe celebrul pictor olandez Vincent van Gogh a fost confirmat de experţi ca fiind o operă autentică pictată de van Gogh și singura lucrare cunoscută pictată în timp ce suferea de psihoză, potrivit The Guardian.

Autoportretul, care a fost pictat în anul 1889, se află în colecția națională de artă a Norvegiei din 1910, dar autenticitatea sa a fost pusă la îndoială începând cu anul 1970. Luni, Muzeul Van Gogh din Amsterdam a anunțat că lucrarea îi aparţine în mod „inconfundabil” artistului.

În portret, datat din august 1889, expresia artistului este lipsită de vlagă, iar imaginea este dominată de un ton trist și posomorât verzui-maroniu.

„Autoportretul din Oslo înfățișează pe cineva bolnav psihic. Privirea sa temătoare și piezişă este ușor de recunoscut și se regăsește adesea la pacienții care suferă de depresie și psihoză”, a transmis muzeul.

Van Gogh s-a internat la un mic azil din Saint-Rémy, Franța, în mai 1889, și a fost doborât de un episod psihotic sever în iulie, care a durat o lună și jumătate.

Tabloul poate fi legat de o scrisoare pe care artistul i-a scris-o fratelui său Theo în septembrie, despre un autoportret „încercare de când eram bolnav”.

Louis van Tilborgh, cercetător principal al muzeului și profesor de Istorie a Artei la Universitatea din Amsterdam, a declarat că lui Van Gogh i-a fost teamă să admită că se afla într-o stare similară cu alți pacienţi ai ospiciului.

"Probabil a pictat acest portret pentru a se împăca cu ceea ce a văzut în oglindă: o persoană care nu dorea să fie, totuși a fost", a spus el.

„Aceasta face parte din ceea ce face pictura atât de remarcabilă și chiar terapeutică. Este singura lucrare despre care se ştie sigur că Van Gogh a creat-o în timp ce suferea de psihoză”, a adăugat expertul.

Pictorul Vincent van Gogh este considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria modernă a artei. Născut în 1853, artistul olandez a ajuns cunoscut abia după moartea violentă, la 37 de ani. Deşi perioada sa creativă nu acoperă decât un deceniu, după moartea sa au rămas peste 2.000 de lucrări diverse, între care aproape 860 de tablouri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.