Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile din Venezuela anunță o prezență de 41,53% la vot, opoziția contestă rezultatul

maduro

Peste 8 milioane de venezueleni, adică 41,53% dintre persoanele cu drept de vot, s-au prezentat duminică la urne pentru alegerea Adunării Constituante dorite de preşedintele Nicolas Maduro, au anunţat autorităţile responsabile de scrutin, transmit AFP şi DPA, citează agerpres.ro

"Rata de participare este extraordinară. 41,53% dintre persoanele cu drept de vot din Venezuela s-au prezentat la urne, adică 8.089.320 de votanţi", a anunţat Tibisay Lucena, preşedinta Consiliului Naţional Electoral (CNE). 

Totuşi, opoziţia susţine că numai 2,48 de milioane de persoane au votat, din cele 19,4 milioane de persoane cu drept de vot din ţară, spunând că rezultatul este "cea mai mare fraudă electorală din istoria noastră". 

Anterior, liderul de opoziţie Henrique Capriles a afirmat că 15 persoane au fost ucise în violenţele din ziua alegerilor, în timp ce procuratura a precizat că au fost confirmate opt decese. 

Cel puţin şapte membri ai gărzii naţionale au fost răniţi într-un atac în capitala Caracas. 

Încă de duminică seară, adversarii regimului Maduro au făcut apel la noi manifestaţii pentru luni şi miercuri, ziua instalării acestei Adunări Constituante. 

Liderii opoziţiei, care deţine majoritatea în Parlament, au cerut ca scrutinul să fie boicotat şi au refuzat să propună candidaţi pentru această Adunare Constituantă nou creată, despre care criticii spun că reprezintă un pas în direcţia instaurării dictaturii în această ţară lovită puternic de o criză economică. 

Preşedintele Nicolas Maduro a refuzat să cedeze, în ciuda apelurilor opoziţiei şi ale mai multor lideri mondiali, şi să anuleze acest vot pentru alegerea a 545 de membri ai Adunării Constituante, organism ce ar avea ca rol rescrierea Constituţiei. 

"Nicio putere din lume nu poate împiedica poporul venezuelean să îşi exercite dreptul de vot", a declarat Maduro în ziua scrutinului, exprimându-şi speranţa că întreaga comunitate internaţională "îşi va deschide braţele" şi va respecta rezultatul alegerilor. 

Duminică, guvernele din Argentina, Peru, Chile, Brazilia şi Columbia au spus că nu vor respecta rezultatul.

Departamentul de Stat al SUA a transmis un comunicat în care a atras atenţia că votul "urmăreşte să înlocuiască Adunarea Naţională, legitim aleasă, şi să submineze dreptul poporului venezuelean la autodeterminare". 

Într-un referendum fără caracter obligatoriu, convocat de opoziţie la începutul acestei luni, 98,4% dintre votanţi au respins planul lui Maduro. Aproximativ 7,1 milioane de persoane au votat, adică echivalentul a o treime din electoratul ţării. 

În Venezuela au loc din aprilie proteste anti-guvernamentale aproape zilnice, iar până duminică 113 persoane au murit în ciocnirile dintre demonstranţi şi forţele de securitate. 

Venezuela este ţara cu cea mai mare rată a inflaţiei din lume, iar populaţia suferă din cauza unor lipsuri cronice de alimente şi medicamente de bază, în urma unei crize economice declanşate de căderea preţului la petrol în 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.