Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile 'sanctificate' în Rusia: Amenzi incredibile pentru insulte proferate la adresa demnitarilor de la Moscova

Voices from Russia
mars moscova 1 mai

Legislatorii ruşi au aprobat miercuri noi sancţiuni pentru cei care insultă autorităţile online sau difuzează ştiri false, sfidând astfel criticile în sensul că astfel de măsuri ar putea deschide calea spre cenzurarea directă a criticilor de către stat, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Elena Udrea și Alina Bica! Decizia luată de judecătorii din San Jose .

Proiectele respective, care mai au nevoie acum doar de semnătura preşedintelui Vladimir Putin pentru a deveni lege, au fost votate de o largă majoritate a membrilor Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului), la câteva zile după ce mii de oameni au protestat pe străzile Moscovei, dar şi în alte oraşe împotriva înăspririi restricţiilor în ce priveşte internetul.

Conform primului proiect de lege, "desconsiderarea flagrantă" pe internet a statului, autorităţilor, drapelului sau Constituţiei ruse se pedepseşte cu amenzi de până la 100.000 de ruble (circa 1500 dolari), iar repetarea acestor gesturi îl poate trimite pe "făptaş" la închisoare până la 15 zile.

Al doilea proiect prevede că autorităţile pot bloca site-uri dacă acestea nu dau curs solicitărilor de a elimina informaţii considerate inexacte de către autorităţi, iar cei care difuzează online informaţii false care duc la o "încălcare în masă a ordinii publice" ar urma să plătească amenzi de până la 400.000 de ruble (6100 dolari).

Deputatul Andrei Klişas, din partidul Rusia Unită al preşedintelui Putin şi unul dintre iniţiatorii noilor măsuri, a explicat că informaţiile false vehiculate după incendiul de anul trecut de la un mall din Siberia a ilustrat necesitatea combaterii fenomenului "fake news". În schimb, Consiliul pentru Societate Civilă şi Drepturile Omului din cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, precum şi un grup format din peste o sută de scriitori, poeţi, jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului au îndemnat Consiliul Federaţiei să respingă aceste prevederi.

În ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că "această sferă a ştirilor false, insultelor şi aşa mai departe este sever reglementată în numeroase ţări din lume, inclusiv din Europa şi deci este fireşte necesar să se facă acest lucru şi în Rusia".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.