Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritatea Palestiniană nu va mai accepta banii colectați de Israel

Al Jazeera
Mahmoud Abbas

Autoritatea Palestiniană (AP) nu va mai accepta veniturile din impozite colectate în numele său de statul israelian, după ce Israelul a decis să reţină o parte din sumă din cauza sprijinului acordat de AP familiilor militanţilor, a anunţat marţi preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas. Declaraţiile sale făcute unor congresmeni americani aflaţi în vizită au fost difuzate miercuri de radioul palestinian şi preluate de Reuters, potrivit Agerpres.

Abbas a insistat că Autoritatea Palestiniană va continua să plătească alocaţii familiilor palestinienilor ucişi sau închişi în Israel. "Sincer, dacă rămânem doar cu 20 sau 30 de milioane de shekeli, adică suma plătită familiilor martirilor, atunci vom plăti aceşti bani familiilor martirilor", a spus el.

Duminică, Israelul a anunţat că va îngheţa circa 5% din impozitele colectate pentru AP, echivalentul alocaţiilor respective. Nu este prima oară când Israelul operează astfel de reţineri, din diverse motive, reaminteşte Reuters. Miercuri, Ministerul de Finanţe israelian a precizat că suma totală a impozitelor palestiniene este de aproximativ 700 de milioane de shekeli (193 de milioane de dolari), din care transferă către AP 600 de milioane, după ce reţine costul energiei electrice, apei, canalizării şi îngrijirilor medicale furnizate palestinienilor.

Conform acordurilor temporare de pace, Israelul colectează impozitele din Cisiordania şi Gaza şi le varsă lunar Autorităţii Palestiniene, care afirmă că primeşte echivalentul a circa 222 de milioane de dolari.

AP, organismul de autoguvernare palestinian înfiinţat conform acordurilor de pace de la Oslo, din 1993, a suferit în ultimul an o serie de lovituri financiare, reaminteşte Reuters. Statele Unite au adoptat în 2018 o lege prin care se reduc drastic ajutoarele pentru AP, dacă aceasta continuă să plătească familiile palestinienilor ucişi. Legea cunoscută ca Taylor Force Act a fost denumită după un veteran american în vârstă de 29 de ani, înjunghiat mortal de un palestinian în timpul unei vizite în Israel, în 2016. SUA, ca şi Israelul, consideră că alocaţiile propagă violenţa militanţilor, iar palestinienii îşi consideră eroi conaţionalii ucişi sau aflaţi în închisorile israeliene.

Luna trecută, AP a refuzat finanţarea anuală de circa 60 de milioane de dolari din partea Statelor Unite, destinată forţelor de securitate palestiniene, din cauza riscului unor procese în SUA, conform noii legislaţii antiteroriste americane. În încercarea de a-l convinge pe Abbas să reia negocierile cu Israelul, îngheţate din 2014, Washingtonul şi-a sistat şi contribuţia de ordinul sutelor de milioane de dolari anual către organizaţii umanitare şi agenţii ale ONU care ajută palestinienii. AP a întrerupt legăturile cu SUA după ce preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, în 2017; noul sediu al ambasadei a fost inaugurat în mai 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.