Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile australiene anchetează posibila dispariţie în China a unui disident chinez cu cetăţenie australiană

disparitie

Autorităţile australiene anchetează posibila dispariţie în China a unui disident chinez cu cetăţenie australiană şi care ar fi putut fi arestat, a anunţat miercuri un responsabil australian, informează AFP preluată de Agerpres.

Scriitorul Yang Hengjun, fost diplomat chinez şi militant prodemocraţie, a fost dat dispărut imediat după ce a revenit săptămâna trecută în Guangzhou (numit înainte Canton, sudul Chinei), au afirmat apropiaţi ai săi.

Întrebat cu privire la acest caz, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi al Comerţului australian a declarat miercuri că încearcă "să obţină informaţii despre un australian care ar fi dat dispărut în China", fără a face alte precizări.

Guvernul australian s-ar afla în contact cu prietenii şi familia lui Yang, precum şi cu autorităţile chineze.

Sydney Morning Herald notează, la rândul său, că Yang a ajuns vinerea trecută în China, împreună cu soţia şi fiul lor, dar că el nu a mai urcat la bordul unei curse aviatice interne cu destinaţia Shanghai pe care trebuia să o ia.

Yang a lucrat o vreme pentru Ministerul Afacerilor Externe chinez în provincia Hainan (sudul Chinei), înainte de a pleca în 1992 la Hong Kong, apoi în 1997 în SUA, unde a colaborat cu think tank-ul Atlantic Council. El a dobândit apoi cetăţenia australiană, chiar dacă Beijingul nu recunoaşte dubla cetăţenie.

Yang Hengjun este autorul mai multor romane de spionaj şi al unui blog în limba chineză foarte urmărit. Un timp el a fost considerat cel mai influent blogger politic chinez.

El a mai dispărut câteva zile în 2011, înainte de a afirma că această "dispariţie" a fost o neînţelegere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.