Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile de la Skopje fac presiuni pe lângă Ungaria să-l extrădeze pe fostul premier Nikola Gruevski. Ce spun legile ungare

Facebook.com
Nikola Gruevski

Ministerul Justiţiei din Macedonia de Nord a anunţat luni că încearcă să obţină extrădarea din Ungaria a fostului premier nord-macedonean Nikola Gruevski, care şi-a părăsit ţara în 2018, relatează euractiv.com.

Gruevski a primit azil în Ungaria în noiembrie 2018 susţinând că fusese persecutat de guvernul condus la acea vreme de Zoran Zaev.

'Până acum, o cerere de extrădare pe numele lui Nikola Gruevski a fost trimisă în noiembrie 2018 şi o alta în iunie 2019. Cererea de extrădare include toate cazurile pentru care avem cunoştinţă că procedurile sunt în desfăşurare la organele judiciare nord-macedonene, mai precis pentru toate procedurile în cazul cărora a fost emis un mandat de arestare'', a declarat ministerul citat, cu referire la cea mai recentă cerere de extrădare.

Guvernul de la Skopje doreşte ca Gruevski să efectueze pedepse însumând 12 ani de închisoare. Fostul premier are două condamnări definitive pe numele său, iar alte câteva procese împotriva sa sunt în desfăşurare.

Nikola Gruevski a fost premier şi lider al partidului VMRO-DPMNE din 2006 până în ianuarie 2016, atunci când a demisionat. În mai 2016, el a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie, dar a părăsit ţara înaintea începerii efectuării pedepsei.

Gruevski este cunoscut pentru poziţia sa pro-sârbă, pro-rusă şi anti-UE. El şi-a exprimat opoziţia faţă de Tratatul de prietenie încheiat de ţara sa cu Bulgaria în 2017 şi faţă de acordul cu Grecia semnat în 2018.

În aprilie acest an, a fost plasat pe lista sancţiunilor adoptată de SUA. Gruevski a fost condamnat de justiţia de la Skopje la încă şapte ani de închisoare pentru spălare de bani. Liderul partidului VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, a afirmat că decizia judecătorească este una politică şi influenţată de guvernul nord-macedonean actual.

În 5 octombrie 2019, Ungaria a respins cererea de extrădare, întrucât Nikola Gruevski a primit azil. Conform legilor ungare, o persoană nu poate fi extrădată în ţara pe care a părăsit-o.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.