Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile de la Tbilisi denunţă vizita lui Putin în Abhazia

Sergei Chirikov/Reuters
putin

Autorităţile de la Tbilisi au denunţat marţi vizita efectuată în aceeaşi zi de preşedintele rus Vladimir Putin în Abhazia, regiunea separatistă georgiană a cărei independenţă autoproclamată a fost recunoscută de Moscova după războiul fulger din august 2008 cu Georgia, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Această vizită a lui Vladimir Putin, la nouă ani după încheierea acestui conflict, intervine în 'continuarea politicii deliberate a Moscovei împotriva Georgiei', se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Externe georgian, citat de agenţia de presă Interfax. Rusia trebuie să 'renunţe la acţiunile sale provocatoare împotriva Georgiei şi să respecte integritatea teritorială a acestui stat suveran', subliniază MAE georgian. 

În cursul acestei vizite, Putin a declarat că Rusia va continua 'să garanteze cu fermitate securitatea şi autodeterminarea Abhaziei, independenţa sa'. "Sunt sigur că aşa va fi şi în viitor", a adăugat liderul rus. 

Cu această ocazie, şeful statului rus a semnat o serie de acorduri privind 'dezvoltarea socială şi economică' a Abhaziei în cadrul unei întrevederi cu aşa-numitul preşedinte abhaz Raul Hadjimba, conform imaginilor difuzate de televiziunea publică rusă. "Am convenit să ne coordonăm mai mult măsurile luate împotriva provocărilor şi ameninţărilor la adresa securităţii în Caucazul de Sud", a declarat preşedintele rus. 

"Baza militară rusă din Abhazia joacă un rol-cheie în asigurarea stabilităţii în regiune", a estimat liderul rus, calificând regiunea drept un 'partener important şi vecin al Rusiei'. 

Pe lângă Abhazia, mic teritoriu la frontiera cu Rusia pe coasta Mării Negre, Moscova susţine Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană situată lângă graniţa rusă şi a cărei independenţă a recunoscut-o, de asemenea, în urma războiului din august 2008 cu Georgia. 

Rusia menţine în prezent mii de militari în cele două regiuni separatiste, pe care autorităţile de la Tbilisi le consideră teritorii sub 'ocupaţie' rusească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.