Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Burundi au ordonat expulzarea reprezentantului OMS

Operation World
Burundi

Patru experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Burundi, printre care şi reprezentantul organizaţiei în această ţară, au fost expulzaţi şi trebuie să părăsească ţara până vineri, a anunţat Ministerul de Externe din Burundi într-o scrisoare adresată biroului african al instituţiei, transmite joi AFP potrivit Agerpres.

Ministerul "are onoarea să vă aducă la cunoştinţă faptul că patru persoane, ale căror nume sunt menţionate mai jos, sunt declarate "persona non grata" şi, în consecinţă, trebuie să părăsească teritoriul statului Burundi înainte de data de 15 mai 2020", se precizează în scrisoare.

Cei patru sunt dr. Walter Kazadi Mulombo, reprezentant al OMS în Burundi, doi angajaţi ai OMS, dr. Jean-Pierre Mulunda Nkata, coordinator al ripostei împotriva noului coronavirus în Burundi şi dr. Ruhana Mirindi Bisimwa, însărcinat cu programul împotriva bolilor infecţioase şi un consultant, Daniel Tarzy, expert în biologie moleculară.

"Este întreaga echipă OMS însărcinată să ajute Burundi în lupta împotriva COVID-19 (...) Ei au fost expulzaţi, în timp ce ministrul sănătăţii a exclus complet implicarea OMS, instituţie pe care o acuză de ingerinţe inacceptabile în gestionarea coronavirusului", a declarat pentru AFP un oficial din Burundi sub acoperirea anonimatului.

În urmă cu o lună, Ministerul burundez de Externe iniţiase procedurile de expulzare împotriva celor 4 funcţionari OMS, însă a fost nevoit să le suspende în urma discuţiilor dintre şeful de stat Pierre Nkurunziza şi directorul general al OMS, conform unor surse diplomatice şi administrative citate de AFP.

Aceste expulzări se produc cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative ce vor avea loc la 20 mai, în timp ce guvernul din Burundi este acuzat de opoziţie şi de unii medici că ar fi încercat să ascundă numărul de cazuri de COVID-19. Până în prezent, conform datelor oficiale, Burundi a înregistrat 27 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi un singur deces.

Guvernul burundez, care estimează (conform AFP) că ţara este protejată de COVID-19 prin "Graţia Divină", a decis închiderea graniţelor, dar nu a luat şi măsuri de izolare a populaţiei, contrar majorităţii statelor din regiune. De la începutul campaniei electorale, reuniunile politice s-au derulat normal, cu participarea unor mari mulţimi de oameni, fără a fi luate măsuri sanitare reale de prevenţie a răspândirii noului coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.