Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Indonezia au ridicat nivelul alertei de pericol de erupție pentru vulcanul Anak Krakatau

radioresita.ro
vulcan bali

Autorităţile din Indonezia au ridicat nivelul alertei de pericol pentru vulcanul Anak Krakatau care a declanşat sâmbătă un tsunami care a ucis cel puţin 430 de persoane şi au extins zona de izolare la 5 kilometri, scrie The Guardian, potrivit news.ro.

Citește și: S-ar fi AFLAT candidatul PSD-ALDE la prezidențiale! Cine ar fi cel care îl va înfrunta pe Klaus Iohannis (surse)

Zborurile din jurul vulcanului au fost redirecţionate, iar statutul vulcanului a fost crescut la o alertă ridicată, al doilea cel mai înalt nivel.

„Există pericolul unor noi erupţii. Oamenii aflaţi în apropierea vulcanului ar putea fi loviţi de roci şi cenuşă groasă”, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei de dezastre naţionale.

Oamenii sunt transportaţi din oraşul Sumur de pe insula Java, cea care a fost lovită puternic de tsunami şi a fost printre ultimele zone la care au ajuns echipajele de salvare.

Aulia Arriani, care lucrează pentru Crucea Roşie Indonezia, a informat că locuitorii sunt transportaţi departe de zona de coastă din Sumur.

„Vulcanul face viaţa neplăcută. M-am întâlnit astăzi cu o femeie care a spus că este ca şi cum te-ar fi dat cineva cu ardei chilli la ochi”, a declarat Arriani.

Oamenii au fost avertizaţi să stea la o distanţă de cel puţin 1 km de coastă în zonele afectate de tsunamiul de sâmbătă care a lăsat fără case peste 20.000 de persoane.

„Există încă pericolul unei căderi de teren, chiar sub nivelul mării sau la nivelul mării”, a declarat Rudy Sunendar, şeful departamentului de geologie din Ministerul Energiei din Indonezia. „Nu ştim exact pentru încă nu am mers pe teren. Având în vedere interpretările imaginilor din satelit, a existat o prăbuşire a unelor zone din muntele Anak Krakatau”, a adăugat el.

Miercuri, Salvatorii indonezieni întâmpinau dificultăţi din cauza unor ploi diluviene, în salvarea unor locuitori de pe insule şi în a ajunge în sate izolate afectate.

”Ploi puternice au provocat revărsarea unui râu şi există inundaţii în mai multe locuri”, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, Sutopo Purwo Nugroho.

Potrivit unor experţi, catastrofa de sâmbătă a avut loc în urma unei erupţii moderate, care a cauzat o scufundare submarină a unei părţi a vulcanului şi deplasarea unor vaste cantităţi de apă.

Anak s-a format către 1928, în caldera Krakatoa, a cărui erupţie catastrofică a omorât 36.000 de oameni în 1883.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.