Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Turcia au decis să prelungească starea de urgenţă pentru a şasea oară cu trei luni

turcia

Parlamentarii turci au aprobat, joi, prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care este deja în vigoare din 2016, relatează aa.com.tr. Această a şasea prelungire va intra în vigoare vineri, la ora 01.00.

Moţiunea de prelungire a stării de urgenţă a fost susţinută de partidul de guvernământ Dreptate şi Dezvoltare (AK) şi de partidul de opoziţie MHP. Partidul Republican al Poporului (CHP) şi Partidul Democrat al Poporului (HDP) s-au opus. Turcia a declarat starea de urgenţă pentru prima dată la 20 iulie 2016, după tentativa de lovitură de stat.

Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie 2016, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă.

Fethullah Gulen, care locuieşte din 1999 în autoexil din Pennsylvania, neagă toate acuzaţiile. Adepţii săi gestionează o reţea globală de şcoli şi întreprinderi comerciale. Peste 50.000 de persoane au fost arestate într-o campanie masivă de epurare a presupuşilor oponenţi politici ai regimului Erdogan.

Starea de urgenţă a permis autorităţilor turce să acţioneze neîngrădit pentru a aresta şi a demite zeci de mii de funcţionari publici, academicieni, magistraţi, profesori şi medici, acuzaţi că ar avea legături cu mişcarea clericului Gulen, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.