Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile din Turcia injectează oxigen în Marea Marmara pentru a evita moartea prin asfixiere a florei şi faunei marine

economica.net
Turcia

Turcia a început de marţi să injecteze oxigen în Marea Marmara pentru a evita moartea prin asfixiere a florei şi faunei marine, ameninţate de un strat de mucilagiu, care îi acoperă suprafaţa de la sfârşitul lunii mai, relatează EFE.

"Mucusul de mare" se răspândeşte în Marea Marmara, la sud de Istanbul, ajungând deja în zona de coastă. Fenomenul este favorizat de temperaturile crescute şi reprezintă un pericol pentru viaţa marină şi un inconvenient pentru industria pescuitului, scrie Agerpres.ro.

Substanţa vâscoasă este produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme. Schimbările climatice, dar şi poluarea au contribuit la proliferarea materiei organice, cunoscută şi sub numele de mucilagiu marin. Conţine o mare varietate de microorganisme şi poate "înflori" atunci când apele reziduale, bogate în substanţe organice, sunt deversate în mare.

În pofida aspectului dezagreabil, care îi alungă pe turişti, mucilagiul nu este toxic pentru oameni, dar reduce oxigenul disponibil în apă, iar această substanţă vâscoasă şi cenuşie poate sufoca viaţa marină.

După trei săptămâni de eforturi pentru a strânge stratul vâscos de pe suprafaţa mării, autorităţile au lansat un proiect pilot de îmbogăţire a apei cu oxigen.

"Ridicând nivel de oxigen, însufleţim fauna şi totodată mucilagiul: reînviind organismul acesta devine o sursă de hrană pentru faună", a declarat agenţiei Anadolu ministrul turc al mediului, Murat Kurum.

Se speră ca prin această tehnică mucusul de mare să dispară.

Cercetătorii au instalat 16 aparate de oxigenare, la o adâncime de 30 de metri de golful Izmit, în partea orientală a Mării Marmara, unde nu există practic curenţi, la periferia de est a Istanbulului.

Deşi s-au desfăşurat operaţiuni similare în Canada, este prima oară când se testează această tehnică în ape sărate, a explicat Kurum presei. Autorităţile au strâns deja 5.300 metri cubi de mucilagiu, a adăugat el.

Pe termen lung însă, singurele soluţii pentru a împiedica mucilagiul să devină un fenomen sezonier este o mai bună epurare a apelor şi evitarea aruncării de deşeuri în mare. Experţii avertizează totuşi că, în condiţiile evacuării unor mari cantităţi de ape uzate în mare şi a schimbărilor climatice, astfel de probleme ecologice vor continua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.