Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile kurde din Irak ţin în puşcărie 4.000 jihadişti, printre care şi cetăţeni străini

houstonchronicle.com
extradare catuse

Autorităţile regiunii autonome irakiene Kurdistan au anunţat marţi că ţin în detenţie aproximativ 4.000 de jihadişti ai grupării Stat Islamic (SI), printre care se află şi cetăţeni străini, transmite AFP. Între 2014 şi iulie 2017, forţele de securitate şi luptătorii peshmerga (combatanţii kurzi) 'au arestat în jur de 2.500 de persoane aparţinând Daesh (acronimul arab al SI - n.red.)', a declarat presei Dindar Zibari, consilier pentru relaţii internaţionale al guvernului din Kurdistan, conform Agerpres.

SI a cucerit vaste teritorii la nord şi la vest de Bagdad printr-o ofensivă fulger în 2014, înainte de a fi alungat treptat de trupele guvernamentale, ajutate de forţe kurde şi de coaliţia internaţională sub comandament american, ultimul bastion jihadist, oraşul Mosul, fiind eliberat în iulie 2017. Organizaţia Human Rights Watch (HRW) s-a declarat îngrijorată de soarta a 350 de persoane 'dispărute' după recucerirea oraşului Kirkuk în octombrie de către forţele guvernamentale irakiene.

Potrivit lui Zibari, 'numele tuturor acestor prizonieri au fost aduse la cunoştinţa Naţiunilor Unite şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii Internaţionale (CICR), dar acestea nu au informat familiile a 350 de persoane'.

În privinţa luptătorilor străini, 'unii au fost predaţi către statele lor, inclusiv un jurnalist (aparţinând SI) predat consulatului japonez la Erbil, şi un cetăţean american (predat) consulatului ţării sale', a afirmat Zibari, fără alte precizări despre numărul sau cetăţenia acestora. Guvernul federal de la Bagdad le-a cerut în mai multe rânduri autorităţilor kurde să-i fie predaţi aceşti deţinuţi, 'dar noi credem că acest lucru trebuie făcut sub supravegherea ONU', a mai spus oficialul kurd. Potrivit unor experţi irakieni, autorităţile de la Bagdad ar ţine în detenţie circa 20.000 de suspecţi jihadişti, însă o cifră oficială nu a fost comunicată niciodată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.