Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile rivale anunţă alegeri în curând şi încetarea luptelor în Libia

News24
Libia

Autorităţile rivale din Libia au anunţat vineri, prin comunicate separate, organizarea de alegeri în curând şi încetarea oricăror lupte pe teritoriul ţării, o 'înţelegere' salutată de misiunea ONU în Libia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat postat pe Facebook, Fayez al-Sarraj, şeful Consiliului prezidenţial libian al Guvernului de uniune naţională (GNA), cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, a chemat la desfăşurarea de 'alegeri prezidenţiale şi parlamentare în martie viitor, pe o bază constituţională, care să beneficieze de consensul tuturor libienilor'.

Citește și: Una dintre judecătoarele de care a vrut să scape Dragnea l-a condamnat pe fostul senator Olosz Ghergely - Motivele avocaților pentru eliberarea fostului lider

După mai mult de un an de lupte sângeroase, Sarraj le-a 'ordonat tuturor forţelor armate o încetare a focului şi oprirea tuturor operaţiunilor pe teritoriul libian', ceea ce, potrivit lui, va permite crearea de zone demilitarizate la Sirt (nord) şi în regiunea Jufra, mai la sud, aflată acum sub controlul forţelor mareşalului Haftar.

Într-un comunicat distinct, Aguila Saleh, preşedintele Parlamentului, cu sediul în estul ţării, a anunţat la rândul său alegeri, fără a avansa o dată, şi le-a cerut 'tuturor părţilor' să respecte 'o încetare imediată a focului şi să oprească toate luptele pe întreg teritoriul libian'.

Imediat după difuzarea celor două comunicate, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a salutat 'declaraţiile Consiliului prezidenţial libian şi ale Camerei Reprezentanţilor care cheamă la o încetare a focului şi la oprirea operaţiunilor militare pe întreg teritoriul libian'.

Citește și: Dragnea 'SE IA DE GULER' cu procurorul DNA pentru susținerile din sală - A comparat discursul magistratului cu cel al unui ministru 'de tristă amintire'

'Această decizie este o etapă importantă pe calea unei reglementări politice şi a restabilirii stabilităţii' în Libia, a adăugat într-o postare pe Twitter preşedintele egiptean, a cărui ţară a intenţionat să desfăşoare trupe în Libia vecină.

După căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este zguduită de conflicte multiple şi de o luptă pentru influenţă între două autorităţi rivale: GNA şi, în est, puterea întruchipată de mareşalul Haftar, sprijinit de o parte a parlamentului şi mai ales de preşedintele acestuia, Aguila Saleh.

În comunicatul lui Aguila Saleh, difuzat vineri de Misiunea de sprijin a ONU în Libia (MANUL), acesta nu menţionează totuşi demilitarizarea zonelor Sirt şi Jufra, ci propune instalarea unui nou guvern la Sirt, oraşul natal al fostului dictator Gaddafi, apoi bastion al grupării jihadiste Stat islamic.

MANUL a transmis că a primit 'cu căldură înţelegerea din declaraţiile de astăzi (vineri) ale prim-ministrului (Fayez) al-Sarraj şi preşedintelui Aguila (Saleh), care cheamă la o încetare a focului şi la reluarea procesului politic'.

GNA, sprijinit de Ankara, a reuşit să respingă o ofensivă a forţelor pro-Haftar lansată în aprilie 2019 asupra capitalei Tripoli, preluând în iunie controlul asupra întreg nord-vestului ţării.

După 14 luni de lupte sângeroase, forţele pro-Haftar s-au retras spre Sirt, oraş de coastă situat la 450 km est de capitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.