Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile ruse au realizat profilul presupusului terorist de la metroul din Sankt Petersburg-FOTO

Profilul presupusului autor al atentatului terorist care a avut loc luni la metroul din Sankt Petersburg, soldându-se cu 14 morţi şi 49 de răniţi, a început să prindă contur, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

O slujbă ortodoxă de pomenire este prevăzută la Sankt Petersburg în memoria victimelor, începând cu orele locale 12:00.

May sugerează că libera circulaţie ar putea fi extinsă şi în perioada post-Brexit

La Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin i-a chemat pe şefii serviciilor secrete ale ţărilor din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) pentru o reuniune asupra luptei antiteroriste, prevăzută încă înainte de atentatul de la Sankt Petersburg.

content-image

Chiar dacă atacul nu a fost revendicat, Comisia de Anchetă al Rusiei examinează eventualele legături ale lui Akbarjon Djalilov, 22 de ani, cu organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI).

Este pentru prima dată când anchetatorii menţionează gruparea Statul Islamic.

'O percheziţie a avut loc la domiciliul său', a anunţat Comisia de Anchetă, fără a preciza unde se află acest domiciliu. Tot potrivit comunicatului acestei Comisii, camerele de supraveghere îl arată pe Akbarjon Djalilov 'ieşind din locuinţa lui cu o geantă şi un rucsac'.

content-image

Înainte să 'acţioneze' o 'bombă artizanală' între staţiile Sennaia Ploşiadi şi Tehnologhiceskii Institut, bărbatul de 22 de ani, născut în Kârgâzstan, a amplasat o a doua bombă într-o altă staţie în centrul oraşului, dezamorsată la timp.

CUTREMUR puternic în Iran. 'A fost oribil. Totul se zguduia'

Mai mult de 40 de persoane, printre care martori oculari şi angajaţi de la metrou, au fost interogaţi de anchetatori, a precizat Comisia de Anchetă.

Potrivit poliţiei din regiunea kârgâză Oş, unde este născut Djalilov, acesta a sosit la Sankt Petersburg în data de 3 martie venind din Oş, unde părinţii săi locuiesc din 2014.

În noaptea de marţi spre miercuri, părinţii săi au sosit cu avionul la Sankt Petersburg, a constatat o jurnalistă a AFP prezentă la aeroport.

'Ei sunt într-o stare de plâns. Familia Djalilov a venit în 2011 pentru a munci în Rusia, însă în 2014 părinţii au revenit în Kârgâzstan, iar fiul lor Akbar (versiune a prenumelui Akbarjon) a rămas la Sankt Petersburg', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei din regiunea Oş, Zamir Sidikov. Potrivit informaţiilor difuzate de un post de televiziune rus, citate de DPA, părinţii vor trebui să identifice rămăşiţele pământeşti ale fiului lor şi să răspundă întrebărilor anchetatorilor.

Cum vede Moscova atacul chimic din Siria. 'A fost lovit un depozit al teroriştilor'

Djalilov avea naţionalitatea rusă, la fel ca 'toată familia sa', potrivit acestui purtător de cuvânt, informaţie neconfirmată de autorităţile ruse.

Motivele lui Akbarjon Djalilov rămân necunoscute, însă regiunea Oş este cunoscută pentru că ar fi furnizat un contingent important pentru gruparea Statul Islamic (SI) în Siria şi Irak.

Trupurile neînsufleţite ale victimelor vor începe să fie predate rudelor acestora, a mai informat Comisia de Anchetă, adăugând că identitatea uneia dintre ele nu a fost încă stabilită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.