Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile sanitare din Uniunea Europeană autorizează al doilea booster anti-Covid pentru persoanele de peste 80 de ani

vestidinrusia.ro
vaccin covid medic

Autorităţile sanitare din Uniunea Europeană au dat miercuri undă verde pentru administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID de la Moderna sau Pfizer pentru persoanele cu vârsta de peste 80 de ani, dar au considerat prematur să emită o recomandare pentru populaţia mai tânără, relatează AFP.

Cel de-al doilea booster poate fi administrat adulţilor cu vârsta de 80 de ani şi peste din cauza "riscului mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19 pentru această grupă de vârstă" şi datorită "protecţiei oferite de o a patra doză", au declarat într-un comunicat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Cu toate acestea, autorităţile sanitare au estimat că în prezent "nu există dovezi concludente" în cadrul UE potrivit cărora protecţia oferită prin vaccinare împotriva formelor grave de boală scade semnificativ la adulţii cu vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani, însă "vor continua să monitorizeze datele", potrivit Agerpres.ro.

"Dacă situaţia epidemiologică actuală se schimbă şi apar noi semnale, poate deveni necesar să se ia în considerare o a patra doză la această grupă de vârstă", se precizează în comunicat.

Pentru adulţii sub 60 de ani cu un sistem imunitar normal, nu există în prezent "dovezi concludente" că protecţia oferită de vaccin împotriva formelor grave se diminuează şi că o a patra doză este necesară, au concluzionat instituţiile.

Până în prezent, nu au apărut probleme de siguranţă în cadrul studiilor privind dozele de rapel suplimentare.

Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne, de asemenea, cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor grave de boală, inclusiv a celor cauzate de varianta Omicron, au reiterat autorităţile sanitare din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.