Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile sârbe au început să retragă camioanele utilizate pentru blocarea frontierei cu Kosovo

Operation World
Serbia Kosovo

Autorităţile sârbe au început sâmbătă dimineaţă să retragă camioanele şi celelalte vehicule folosite pentru blocarea frontierei cu Kosovo, după ce joi Belgradul şi Pristina au ajuns la un acord, mediat de Uniunea Europeană, cu privire la utilizarea reciprocă a plăcuţelor de înmatriculare auto, informează Reuters.

La rândul lor, forţele speciale ale poliţiei kosovare urmează să se retragă de la punctele de trecere din nordul Kosovo.

Termenul limită pentru deblocarea frontierei este ora locală 16:00 (14:00 GMT).

Situaţia din Kosovo s-a agravat în ultimele săptămâni după ce guvernul de la Pristina anunţase că toate autovehiculele sârbe care intră în Kosovo trebuie să utilizeze plăcuţe de înmatriculare provizorii kosovare.

Serbia şi Kosovo, cu medierea emisarului special al UE Miroslav Lajcak, au ajuns joi la un acord care prevede, la trecerea graniţei, folosirea unor stickere pentru a acoperi simbolurile de stat înscrise pe plăcuţele de înmatriculare auto. De asemenea, acordul permite NATO, ce are 3.000 de militari desfăşuraţi în Kosovo, să menţină controlul asupra zonei, potrivit Agerpres.ro.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.