Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile spaniole evacuează 250 de cetăţeni afgani prin Pakistan

republicworld.com
talibani afgani afganistan afgane

O operaţiune destinată evacuării în Spania a unor afgani care au colaborat de-a lungul anilor cu autorităţile spaniole era în desfăşurare luni prin Pakistan, relatează AFP, care citează o sursă guvernamentală, sub rezerva anonimatului.

Întrebat despre modalităţile şi detaliile acestei operaţiuni, prima spre Spania de la retragerea ultimilor soldaţi americani din Afganistan la 31 august, interlocutorul agenţiei franceze de presă nu a dorit să facă mai multe precizări, invocând 'motive de securitate'.

Potrivit mai multor media, între care cotidianul El Pais şi postul naţional de radio, aproximativ 250 de cetăţeni afgani urmează să fie evacuaţi. Ei au trecut frontiera cu Pakistanul vecin şi ar urma să ajungă la Madrid la bordul a două avioane militare A400. Primul aparat este aşteptat să sosească luni seara în Spania.

Operaţiunea a fost pregătită de mult timp de guvernul spaniol. Ministrul de externe Jose Manuel Albares s-a deplasat la începutul lunii septembrie în Pakistan şi Qatar pentru a aborda această problemă.

La fel ca multe alte ţări occidentale, Spania a instituit la sfârşitul lunii august un pod aerian pentru a scoate sute de persoane din Afganistan, unde talibanii au preluat puterea la 15 august. Acest pod aerian a încetat să funcţioneze odată cu plecarea ultimilor soldaţi americani care asigurau controlul aeroportului din Kabul.

În total, Spania a evacuat din Kabul 2.206 persoane, în marea lor majoritate afgani, între care 1.671 de persoane care au lucrat pentru Madrid şi familiile lor, potrivit Agerpres.ro.

Premierul spaniol Pedro Sanchez declarase la sfârşitul lunii august că Spania 'nu se va dezinteresa de acei afgani care au rămas' în ţară deşi au încercat să plece.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut vineri statelor membre ale Uniunii Europene să primească 'minimum' între 10.000 şi 20.000 de refugiaţi afgani suplimentar.

'Pentru a-i găzdui, trebuie să-i evacuăm mai întâi, şi suntem pe cale de a face aceasta, dar nu este uşor', a afirmat Borrell în cadrul unui forum la Madrid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.