Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Autorităţile turce au suspendat difuzarea unui popular serial de televiziune după o controversă religioasă

televizor televiziune

RTUK, organismul de supraveghere a radioului şi televiziunii din Turcia, a interzis joi, timp de două săptămâni, difuzarea popularului serial de televiziune "Kizil Goncalar" (Muguri purpurii), a anunţat un membru al consiliului de administraţie, deoarece a fost considerat a fi împotriva "valorilor naţionale şi spirituale ale societăţii", potrivit Reuters , relatează agenția News.ro.

Ilhan Tasci, un membru al consiliului de administraţie al RTUK care reprezintă principala opoziţie, a declarat pe platforma de socializare X că autoritatea de reglementare a impus, de asemenea, o amendă administrativă de 3% radiodifuzorului Fox TV, deţinut de Fox Networks Group a Walt Disney Co. (DIS.N).

"Kizil Goncalar", care evidenţiază diviziunea dintre segmentele religioase şi seculare ale societăţii, s-a confruntat imediat cu reacţii negative după ce a fost difuzat pentru prima dată în 18 decembrie, chiar dacă primele două episoade au fost în fruntea clasamentelor de audienţă şi au avut peste 10 milioane de vizualizări pe YouTube.

RTUK a penalizat adesea programe pentru ceea ce a catalogat drept încălcări ale valorilor morale ale Turciei, ale structurii familiei sau ale altor aspecte pe care le consideră lipsite de etică, şi anume drepturile LGBTQ+. Criticii săi şi partidele de opoziţie i-au reproşat că restrânge libertăţile.

Producătorul Faruk Turgut a declarat că serialul reflectă realitatea sociologică a Turciei, înfăţişând conflictul dintre segmentele seculare şi religioase ale societăţii.  "Încerc să ţin o oglindă asupra realităţilor societăţii turceşti. Realităţile trebuie să fie discutate, nu putem progresa ignorându-le", a declarat Turgut, citat de cotidianul Hurriyet.  "Ei ne-au declarat război, dar noi vom lupta până la capăt".

Ebubekir Sahin, preşedintele RTUK şi membru al Partidului AK al preşedintelui Tayyip Erdogan, aflat la putere, a scris pe X că telespectatorii indignaţi au cerut anularea serialului şi că afişele acestuia pe panourile publicitare din Istanbul au fost vandalizate cu vopsea neagră.

Presa pro-guvernamentală a acuzat serialul de islamofobie, ceea ce a determinat anularea permiselor pentru locurile de filmare pentru episoadele viitoare.

Frăţia Ismailaga, o sectă religioasă proeminentă din Turcia, a criticat dur serialul.

"Producţiile din mass-media de astăzi care vizează religia noastră şi indivizii devotaţi, având ca scop denigrarea numelui lui Allah, a nobilei noastre cărţi Coranul, a instituţiilor spirituale precum sectele şi ordinele, sunt absolut inacceptabile", a declarat secta pe X.

Tasci a spus că "RTUK s-a înclinat în faţa cultelor şi sectelor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.