Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile ucrainene acuză forţele ruse de crime de război în regiunea Harkov

Twitter
tanc rus harkov

Autorităţile ucrainene şi martori intervievaţi de jurnalişti AFP au acuzat joi forţele ruse că au tras dintr-un tanc într-o casă de locuit dintr-un sat de lângă Harkov, în estul ţării, ucigând mai mulţi civili.

Potrivit parchetului din această regiune de la frontiera cu Rusia, tragedia s-a produs la 27 martie în satul Stepanki, ocupată în acea perioadă de forţele Moscovei, dar care a revenit deja sub controlul Kievului.

"Militarii ruşi au bombardat o casă de locuit dintr-un tanc. Doi bărbaţi şi o femeie au fost ucişi", se menţionează într-un comunicat, precizând că trupurile lor, îngropate de vecini în curtea casei, au fost exhumate miercuri.

Poliţia a evocat patru morţi, dintre care trei au fost exhumaţi miercuri, publicând fotografii cu o casă arsă şi morminte cu cruci confecţionate din crengi de copaci, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit unor martori cu care au vorbit jurnaliştii de la AFP, cele şase persoane care trăiau în acea casă se aflau la masa din curte pentru a bea ceai când un tanc rusesc s-a apropiat.

"Au fugit în casă ca să se ascundă. S-a tras în uşă imediat după aceasta. Patru persoane au murit, iar două au fost rănite", a relatat cu lacrimi în ochi Olga Karpenko, de 52 de ani, a cărei fiică se numără printre victime, fiind ucisă de o schijă de obuz.

O anchetă a fost deschisă pentru "încălcarea legilor şi cutumelor războiului" şi "crimă cu premeditare", potrivit parchetului ucrainean.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, trupele Moscovei au fost acuzate de Ucraina de numeroase abuzuri şi crime de război în teritoriile pe care le-au ocupat, în special în regiunea Kievului, de unde s-au retras la sfârşitul lunii martie.

Canalul american de televiziune CNN a publicat joi ceea ce a prezentat drept imagini de la o cameră de supraveghere arătând doi civili ucraineni împuşcaţi în spate de soldaţi ruşi, în apropiere de o reprezentanţă auto la 17 martie, într-o suburbie a Kievului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.