Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile vamale din România şi Republica Moldova întăresc cooperarea în domeniul vamal

Autorităţile vamale din România şi Republica Moldova au discutat, în cadrul unei şedinţe de lucru, despre fluidizarea traficului de marfă şi călători la frontiera comună şi schimbul de informaţii privind prevenirea şi combaterea fraudelor vamale, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.

În cadrul întâlnirii au discutat, de asemenea, despre stadiul negocierii de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova cu Comisia Europeană pentru derularea acţiunilor privind recunoaşterea mutuală în domeniul AEO (agenţi economici autorizaţi).

"În data de 5 octombrie a.c., a avut loc la Galaţi o şedinţă de lucru a conducătorilor autorităţilor vamale din România şi Republica Moldova, în care au fost discutate aspecte ale dezvoltării cooperării viitoare dintre cele două state, în domeniul vamal. ANAF a fost reprezentată de secretarul general al ANAF, domnul Bogdan Ionel Floricel şi de directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, domnul Marcel Simion Mutescu, iar Republica Moldova de domnul Igor Talmazan, director al Serviciului Vamal. Principalele subiecte de pe agenda întâlnirii au vizat fluidizarea traficului de marfă şi călători la frontiera comună, schimbul de informaţii privind prevenirea şi combaterea fraudelor vamale, precum şi stadiul negocierii de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova cu Comisia Europeană pentru derularea acţiunilor privind recunoaşterea mutuală în domeniul AEO (agenţi economici autorizaţi)", se menţionează în comunicat.

De asemenea, în cadrul şedinţei a fost subliniată importanţa continuării cooperării bilaterale între birourile vamale de frontieră corespondente, precum şi necesitatea de a participa în comun la implementarea unor proiecte iniţiate la nivelul UE. În plus, Autoritatea Vamală din Romania şi-a manifestat disponibilitatea de a organiza vizite de studiu pentru experţi din Republica Moldova, pe domenii diverse, cum ar fi activităţile desfăşurate în birourile vamale cu specific aerian, e-commerce şi AEO.

Totodată, reprezentanţii celor două state au agreat ca pentru perioada sărbătorilor de iarnă să fie elaborat şi semnat un plan comun de acţiuni şi măsuri pentru fluidizarea traficului de marfă şi călători, inclusiv cu implicarea celorlalte autorităţi cu atribuţii de control la frontieră.

"Parteneriatul cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova rămâne o prioritate pentru autoritatea vamală din Romania. Vom acorda sprijin şi suport colegilor noştri pentru a dezvolta şi implementa proiecte bazate pe cele mai bune practici europene în domeniul vamal şi care să fie în concordanţă cu parcursul european al Republicii Moldova", a declarat domnul Marcel Simion Mutescu, directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, în cadrul reuniunii.

Potrivit directorului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan, colaborarea transfrontalieră cu autoritatea vamală din România este foarte importantă pentru Republica Moldova, atât din perspectiva asigurării securităţii transfrontaliere, cât şi în scopul fluidizării transportului de marfă şi călători.

"În spiritul relaţiilor de bună vecinătate şi susţinere reciprocă, mizăm, în continuare, pe unificarea eforturilor în vederea eficientizării controlului vamal la frontiera moldo-română", a afirmat directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan", a precizat Igor Talmazan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.