Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorul poemului ofensator la adresa lui Erdogan va fi judecat: Merkel şi-a dat acordul

merkel erdogan

Procuratura oraşului german Mainz îl va cita pe comicul care l-a ofensat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-o poezie satirică recitată la postul public de televiziune ZDF, după ce Turcia a formulat plângerea penală şi cancelarul Angela Merkel a aprobat solicitarea, conform legii germane, transmite marţi agenţia EFE. Această plângere a fost înaintată în baza unui articol din codul penal german, care prevede posibilitatea declanşării urmăririi penale pentru injurii adresate unui şef de stat străin. Dar pentru ca dosarul să ajungă în instanţă, plângerea trebuie avizată în astfel de cazuri de guvernul de la Berlin. Cancelarul Angela Merkel şi-a dat acordul, deşi partenerii social-democraţi din coaliţia de guvernare s-au pronunţat împotrivă, mass-media germană manifestându-se de asemenea contra trimiterii respectivului comic în faţa instanţei.

Pe această temă s-a făcut chiar şi un sondaj, ce relevă că 62% dintre cei intervievaţi dezaprobă decizia Angelei Merkel de a aproba judecarea comicului german. Însă 80% dintre persoanele chestionate consideră că şefa guvernului de la Berlin a luat o asemenea decizie pentru că depinde prea mult de Erdogan în criza refugiaţilor.

Poemul, în care comicul german Jan Boehmermann îl prezintă pe preşedintele Erdogan drept pedofil şi zoofil, a fost difuzat de postul public de televiziune ZDF prima dată pe 31 martie, la o emisiune satirică, şi din nou pe 2 aprilie. Evenimentul a provocat proteste vehemente din partea Ankarei, autorităţile turce recurgând şi la acţiuni ostile împotriva presei germane, cum a fost arestarea unui jurnalist german pe aeroportul din Istanbul. S-a vehiculat şi ideea existenţei unei presupuse liste negre cu ziarişti germani declaraţi indezirabili în Turcia, iar ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a cerut autorităţilor turce clarificări despre acest subiect, pentru a afla mai ales dacă o astfel de listă chiar a fost elaborată.

Într-o primă reacţie după publicarea respectivului poem, Angela Merkel a reproşat postului ZDF că a difuzat o poezie 'în mod deliberat ofensatoare', expresie pe care ar fi folosit-o şi într-o convorbire telefonică pe această temă cu premierul turc, Ahmet Davutoglu. După ce a fost criticată că prin astfel de opinii ar putea sugera că pune pe plan secundar libertatea presei şi libertatea de exprimare, şefa executivului şi-a nuanţat declaraţia, dar a apreciat ca este justificat să se autorizeze urmărirea penală cerută de autorităţile turce împotriva lui Jan Boehmermann. Acesta din urmă, care riscă până la trei ani de închisoare, susţine că a recitat poemul pentru a reacţiona după ce ambasadorul german la Ankara a fost convocat la MAE turc ca urmare a unei alte satire difuzate la televiziunea germană sub forma unui cântec în care sunt criticate acţiunile preşedintelui Erdogan de îngrădire a libertăţii presei, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.